我呢啲Omakase潮流追隨者,見到又新開,又平,又book到咁就緊係咁執輸啦!😂早2,3星期經OpenRice book左1:30pm lunch,當日十分唔好意思地遲左啲,打電話去講會遲到,待應姐姐話3點會完,我地都無問題。到左餐廳,第一句聽到既都係3點要食完😂😂我地都表示明白。我地一行二人,我揀左個$498 set,男朋友揀左個$298 set,我比佢多個一個炸物,一個前菜同兩款刺身,仲有有三舊壽司有分別,同埋多左個三色杯。整體黎講,我認為$498係值得既,而$298就抵食,想再抵食啲仲有$198 set。食物方面,呢個價錢同質素係成正比,無任何古怪既地方,甚至可以講係抵食。不過魚佔既比例係9成,其他類型既食物就比較少,例如貝同蝦。但服務方面,就真係太趕,應該係話唔合格。首先,我哋遲左到,但坐低左10分鐘已經將前菜蒸蛋刺身食哂,追到隔離既進度,之後既食物已經係同步。我明白係有時間限制,我哋都會自己食快啲,師傅擺定我下一道食物係我面前既時候,就令到我食到好有壓力。😮‍💨第二,當我哋食完頭十分鐘,兩個位已經堆滿至少6隻空碟同碗😮‍💨😮‍💨,當時只有一位侍應姐姐,但完全無意識到要幫手收
第二,當我哋食完頭十分鐘,兩個位已經堆滿至少6隻空碟同碗😮‍💨😮‍💨,當時只有一位侍應姐姐,但完全無意識到要幫手收一收,最後要舉手呼喚佢執。
第三,在我而言,Omakase同師傅既交流非常重要。但師傅一個打10個,只係默默處理食物,有介紹一下食物係咩,額外既交流就無咩,連最後食完都無講野就走左。
仲有其他茶壺放係枱面自己斟,無置物籃放係櫈底放便放手袋…等呢啲小事。
就正如標題所講,視乎大家想要咩經歷,想平平地,食物合格既,快快食完就可以,呢間絕對滿足到你。相反,想要慢慢食,同師傅有交流,可以享受到服務,咁就千奇唔好揀呢間。
(最後,甜品竟然係令我最深刻既一道,有驚喜🫢🫢)
甜品  -  飄雪豆腐
甜品  -  飄雪豆腐