2021-04-21 189 views
希雲街幾年前仲係一條無人問津嘅鬧區靜巷,近年美食小店林立,變得人來人往!原來街底有一間主打廚師發板嘅日式餐廳「旭 Kyoku」,凹咗入去難怪一直留意唔到。適逢考完試一於獎勵吓自己貴少少食餐好嘅!前菜螢光魷魚:軟骨清除得好乾淨所以口感滑溜,本身爆膏,蘸上蛋黃醬味道更香濃。粒貝BB:以秘製燒汁汁煮,爽口入味。高湯茄子:平時好憎食茄子,估唔到高湯煮過之後冇晒澀味而且好淋身,我完全唔抗拒。龍珠果:酸酸甜甜好清新,品嚐刺身前正好用此清清味蕾。刺身野生真雕:真鯛又稱𩶘魚,薄切顯刀工,口感煙癮。味道偏清唔會腥,相信初嘗刺身者會容易接受。由於比較淡口,適合點酸汁或者鹽。紫蘇花睇得又食得,跟廚師指示滅啲放落酸汁,果然清香異常!蟹肉配海膽:來自北海道嘅毛蟹蟹肉鮮甜無比,撈埋蟹特別滋味。馬糞海膽味道同樣濃郁,個人覺得都係分開食好啲,唔會蓋過對方嘅味。天婦羅:對於第一次食「白子」嘅我黎講,天婦羅製法令呢個部位頗易接受。𩶘魚白子天婦羅外皮酥脆,內裏軟滑,加埋紫蘇葉完全唔腥。香魚bb天婦羅特意連內臟連骨炸,香脆得黎帶點回甘無咁膩。鳥貝:雖然顏色紫黑色外表唔討好,其實肉厚爽脆好鮮甜!廚師大力一拍仲識郁,證明好新鮮。

前菜
粒貝BB:以秘製燒汁汁煮,爽口入味。
龍珠果:酸酸甜甜好清新,品嚐刺身前正好用此清清味蕾。

刺身
梭子魚:連皮切成有厚度嘅方塊,微微燒成上熟下生狀態,魚皮嘅油脂出曬黎特別香!

熱食小肴
牛骨湯:A5和牛片果然係唔同啲,大大塊,入口軟嫩,肌肉同脂肪完全融合!牛骨湯味道濃郁,好似拉麵湯咁撈少少柚子胡椒提味更添層次。

壽司
沙甸魚卷:魚味較濃烈,配搭青瓜絲、薑蔥、芝麻平衡番。
針魚:魚味較淡,需配合酸汁品嚐。作為頭幾件最適合不過。
金目鯛:細嫩肥美,燒過特別香。
拖羅:三個唔同部位(i.e中拖羅、大拖羅、魚鉸)疊埋一齊,「集百家之大成」,口感豐富之餘有魚味又富油香!
日本白象拔蚌:肉質上盛可以厚切,唔似一般加拿大入口嘅象拔蚌咁要薄切先會爽脆。
野生油甘魚:肥美厚身,一啖過食特別滿足。
平靜魚:特意選用櫻花木煙燻,氣味特殊,同口感紮實嘅魚肉匹配。
九州生蝦:日本直送嘅活車海老好生猛,剖開之後仲識郁㗎,光凙鮮明。以岩鹽、青檸調味更顯鮮甜。蝦頭都唔浪費,炸成脆卜卜嘅佐酒好物,香氣洋溢!
醬油漬藍鰭吞拿魚背:肉質結實堅挺,有咬口!以日式醬油輕漬更顯鮮甜。
赤目魚:香港小見的魚種之一,相對淋身。又一煙燻傑作,簡直係我的最愛。
北海道馬糞海膽:海膽份量一啲都唔孤寒,大滿足。
蔥吞拿魚手卷:最後一貫以手卷作結尾實屬完美!

鯛魚白湯 :提起日式湯水,多數會諗起麵豉湯或者柴魚昆布湯,上臺發現係魚湯好有驚喜!奶白色好鮮甜,有啲似中式湯水。由刺身剩下嘅魚頭魚骨熬製而成,果然物盡其用好環保。

甜品
抹茶布甸:牛奶布甸質感滑身順口,奶味香濃。略嫌抹茶味唔夠出,幸好紅豆保持原粒狀態有咬口,合我心意。

總括來講,食物選材時令而且新鮮,廚師態度友善,烹調同埋介紹佳餚都相當用心。雖然每人盛惠過千元,勝在精景又飽肚,推介大家喺特別日子嚟呢度慶祝!