2024-12-17
就到年尾,想同摯愛家人食餐好,推介呢間上環私隱度高,無論係用料、師傅技藝同服務都係頂級水平嘅鐵板燒✨澳洲鮑魚二人前 $2680Australia Abalone Course For Two✨澳洲鮑魚三食 450gAustralia Abalone (3 ways)澳洲大鮑魚超級大隻先可以做到三食,師傅根據各部位特性構思出三個食法中心部份係最爽同有咬口,所以切片炒,配上用搗碎鮑魚肝炮製嘅洋蔥忌廉汁,鮑魚肝本身帶甘澀,而洋蔥就係最天然嘅甜味劑中和澀味,係最原汁原味嘅食法,亦係我最鍾意嘅🤎頭尾部份肉質稔身不失爽口,用XO醬切粒炒超惹味呀🔥鮑魚邊質感係最稔,好似海參,而且鹽份最多海水味最重,所以唔使落鹽炒,落啲青檸汁調味已經足夠~✨甘鯛立鱗燒Amadai Uroko Yaki不得不講,呢個係我食過最好食嘅立鱗燒‼️先半煎炸魚鱗部份,每塊都好似薯片咁脆身,咬落去索索聲,而魚肉身只係用餘溫焗熟,所以超級滑溜最後淋上用魚骨熬湯,再加海膽、洋蔥煮成嘅麵豉汁,啲汁好味到我一滴不漏飲晒🥹✨季節海鮮Seasonal Seafood新鮮蟶子用櫻花蝦蒜炒🦐香味四溢,蟶子邊質感超稔,少少似肥豬肉,而肉身就較有咬口
澳洲鮑魚二人前 $2680
✨澳洲鮑魚三食 450g
Australia Abalone (3 ways)
頭尾部份肉質稔身不失爽口,用XO醬切粒炒超惹味呀🔥
✨甘鯛立鱗燒
Amadai Uroko Yaki
✨季節海鮮
Seasonal Seafood
✨清酒煮北海道大蜆🍶
Boiled Clam with Sake
呢道菜又係完全顛覆我對清酒煮蜆嘅想像,平時居酒屋食到嘅湯頭都係好淡,但呢個湯係超級濃蜆味‼️因為師傅睇住啲蜆一開口就拎上黎,一吐出黎個啖汁就滲晒落湯,蜆肉粒粒飽滿,肉身呈粉紅色,鮮甜到不得了🤤🤤
✨美國牛肉厚燒及薄燒🥩
US Beef Tenderloin & Sliced Beef Roll
or
日本黑豚肉薄燒🐷
Japanese Sliced Pork Roll
美國牛肉薄燒
充滿肉味,入口即融,燒肉汁係加蒜、白蘭地即製,厚身鮮味
伴碟炸蒜片都好講究,用獨子蒜炮製,薄脆如薯片,成個口充滿着蒜的甘香🧄
日本黑豚油香好重,但因為切到好薄同用高溫煎到好脆嘅關係,所以唔覺得好膩~
以上均有炒野菜、炒飯、麵豉湯、漬物、甜品
Serves with Fried Vegetable, Fried Rice, Miso Soup, Pickles, Dessert
✨櫻花蝦高菜漬炒飯🦐
Fried Rice with Sakura Ebi & Pickles
以高菜漬同櫻花蝦炒飯色香味俱全,面頭仲有流心荷包蛋🧡超級加分! 採用日本兵庫縣赤玉蛋,師傅話同夢王同級數,而且市面少見,覺得以後所有鐵板燒嘅炒飯都應該有一隻流心荷包蛋先圓滿🍳
✨鐵板焦糖多士,益力多綿綿冰
Camarel Toast, Yakult Shaved Ice
甜品仲有鐵板焦糖多士同益力多綿綿冰,係用台灣空運過嚟嘅綿綿冰機做出嚟嘅,食完咁多熱氣嘢,食返碗冰真係一流🍧