2023-09-22 14 views
今日同老公去左荃灣,老公話除左商場有嘢食,其實附近橫街都有唔少餐廳。行過呢間餐廳門口,見到menu有石燒牛扒幾好食咁,咁就揀左呢間食晚飯。餐廳唔大唔細,食石燒牛環境應該會油淋淋好多煙。但坐底發覺都幾乾淨,通風亦做得唔錯,感覺幾好。Menu除左有石燒牛,仲有丼飯,個樣都吸引。最後我哋都係揀左兩款牛各200g,其中一款menu係無,係職員推介。另外再加左$32變左套餐,套餐可選3個item,有沙律、湯、薯條、飯同飲品。呢間餐廳都幾貼心,有圍裙比你,燒嘅時侯唔會彈到D衫周圍都係油。沙律:沙律菜爽口乾淨,仲有大蝦添,加少少胡麻醬就已經OK。湯:麵豉湯唔太鹹,仲有隻蜆仔。羽下牛扒:熱石溫度好高,食到最尾唔夠熱可以換。醬汁有紅酒牛扒汁同阿根廷青醬,另外仲有岩鹽同黑椒。牛扒厚切,大約一成熟,鐘意燒幾熟就自己決定。切開睇到脂肪分佈均勻,而切開細細件會比較容易控制。呢款脂肪比例剛好,入口油香味重,就咁落少少鹽調吓味已經好好食。小牛柳:切開橫紋清昕可見,幾靚。呢款牛扒比較瘦同淋,無咩脂肪。雖然瘦,但咬落一D都唔韌,厚實,有肉汁,好香,呢款真係好啱我。飯:都幾大碗,上面加左味素,有味道唔會太單調。飲品:罐裝

沙律:沙律菜爽口乾淨,仲有大蝦添,加少少胡麻醬就已經OK。
湯:麵豉湯唔太鹹,仲有隻蜆仔。

飯:都幾大碗,上面加左味素,有味道唔會太單調。
飲品:罐裝汽水,都有好幾款揀。
2023-09-16
Type of Meal