2021-11-26 464 views
「グリル滿天星」總店位於東京,係非常受當地食客歡迎嘅一間日式蛋包飯專門店,而「滑蛋式蛋包飯」就係佢哋品牌首創,更係佢哋鎮店之寶。上兩星期,呢條過江龍終於游到嚟香港,據聞香港店都係繼續以日本直送優質食材去烹調,希望可以將招牌菜式完整地從日本帶嚟香港,原汁原味咁話,真係聽到都相當吸引。由於喺附近工作關係,基本上每日都會經過呢度,從佢上兩星期開始試業至今,近午餐同埋晚飯時段都係相當多人排隊,人龍經常都去到轉角樓梯上小小位置。今次得好朋友落力排隊一個鐘等我一齊食午餐,所以我都有幸咁快就試到。餐廳空間唔算好大,裝修簡樸,氣氛同格調均同傳統日本洋食屋相似,牆身就以「蛋」做設計,眼見全場座位大部份都係四人座位,所以座位都偏闊落而且坐得好舒服,而落單方式就係掃瞄QR Code。由於而家處於試業期間,所以餐廳就無開放到全部座位,可能就係因為咁,等候時間相對就較長。佢哋其實仲有好多款唔同菜式,例如日式咖哩,三文治,甜品等選擇,但我哋第一次到訪就好想先試招牌菜,所以二話不說,我哋兩個都分別叫咗佢哋兩款唔同嘅蛋包飯。其實兩款蛋包飯嘅主菜雖然唔一樣,但其實佢哋嘅靈魂 -「蛋」同埋「飯」都一樣出色。前者喺食材上已

其實兩款蛋包飯嘅主菜雖然唔一樣,但其實佢哋嘅靈魂 -「蛋」同埋「飯」都一樣出色。前者喺食材上已經非常有誠意,用咗蘭王雞蛋,蛋味固然相當香濃,招牌滑蛋式蛋包飯亦係名不虛傳,蛋漿的確非常嫩滑流心,而且上面都有啲蝦同帶子做返啲配搭。後者並唔係一般炒飯/焗飯咁簡單,一入口已經相當喜歡,日本米咬落粒粒分明,軟硬度適中,茄汁味道雖然唔重但好香,襯埋蛋上面嘅蝦同帶子,層次感豐富,好好味。不過要留意一點就係佢飯底有好多人都唔喜歡嘅青豆,由於個人無特別討厭,所以非常能夠接受。

🔸滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯 ($𝟐𝟑𝟖):
落枱時店員會介紹碟裡面分別係兩款醬汁,一款專門蘸漢堡扒嘅「燒汁」,另一款專配蛋包飯嘅係「茄汁燒汁」,但其實兩款汁嘅味道非常相似。漢堡扒肉味濃厚又多肉汁,熟度亦剛好。
滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯

🔸蒲燒鰻魚蛋包飯($𝟐𝟒𝟖):
呢款係香港限定招牌菜式,日本總店都未曾出現過,原條蒲燒鰻魚放喺蛋包飯上面,賣相相當吸引,但其實有啲略為失望,蒲燒鰻魚味道較淡,無太香鰻魚味,睇落雖然較為肥美,但其實切落去偏薄身,亦因為味道較淡嘅關係,如果連埋蛋包飯一齊食就只能夠食到蛋味。
蒲燒鰻魚蛋包飯

佢嘅蒲燒鰻魚的確令我有所失望,但係蛋包飯嘅主要靈魂:「蛋」同「飯」都做得如此出色,當中工序嘅繁複同埋技巧絕對需要一定嘅造詣,其實令我都感覺到滿足。性價比方面個人認為的確唔算得上好高,但亦都係可以一訪嘅店。不過而家初開業可能排隊時間真係會較長,如果想試或者都要一定嘅心理準備,唔想太哂腳力或者留到熱潮減退後先試都未嘗不可。
2021-11-26
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯