2024-10-13
老闆是素食者, 同時恩緣巧合之下開了這間社企素食餐廳, 不單單可以幫人, 還可以宣揚音樂, 所以餐廳裡面有個小型live band台。 只於星期5, 6和日才有live band, 時間由7點至9點, 相信小鋪氣氛一定不錯 😌 可惜我今晚是平日, 沒有感受到。神秘墨西哥卷 $98首先要講一聲個墨西哥卷入面有幾條冇經處理過既芫荽 🤯 我一咬就將咁多條放晒入口, 個衝擊大到癲左, 其實本身啲豆蓉都好濃味, 只係芫荽既霸道係冇辦法形容, 就算入面有青瓜粒都已經唔係乜野問題 🫠 個卷皮稍微厚左少少, 薯條雖然淋左少少但味道唔錯。雜菌女人花泡飯 $98用椰菜花粒代替飯, 當然有唔少唔同類型既菇菌, 啲菇菌似乎先煎過再加入“泡飯”入面, 少少香口 😙 另外還有羽衣甘藍, 何解最近經常吃到這種蔬菜, 其實它的口感又硬味道跟薄河葉類同, 完全不是我喜歡的食物 🙃 湯就是很簡單的菜湯, 喝得到很健康的味道 😆 朋友蠻喜這個"泡飯”, 覺得比吃沙律好 😗超級小黑咪蒜香菇菇 $58在菇裡釀了青醬跟蒜, 再加了芝士一起焗, 可能我不是立刻吃, 進食時發現已經變了一塊芝士皮, 雖然如此焗過的芝士怎樣也不太差 🤭
神秘墨西哥卷 $98
超級小黑咪蒜香菇菇 $58
在菇裡釀了青醬跟蒜, 再加了芝士一起焗, 可能我不是立刻吃, 進食時發現已經變了一塊芝士皮, 雖然如此焗過的芝士怎樣也不太差 🤭 最底有淮山蓉, 吃下去沒什麼味道, 另外有蕃茄仔, 提子和黑醋拌碟, 擺盤很美。
這個月是藍莓味蛋糕, 第一個口感有種粉蓉的感覺, 有點像吃紫薯的口感, 餅底是威化餅, 味道非常明顯 🤓 整個蛋糕不會太甜, 不過口感上我比較喜歡紮實一點。由黑芝麻撻到巴斯克蛋糕再轉到這款蛋糕, 真的有點無奈 😅