2019-02-12
星期六下午同朋友經過哩間餐廳,見到入面都多人食就決定入走試下,可以話係意外收獲,午餐價錢$58起,想食牛扒就$108左右,同平時出面的西餐廳差唔多價錢,不過哩道個午餐包咗個任食沙律同任飲餐湯,咁樣計落我又覺得幾划算。 一坐低見到仲有素食餐牌,對於如果有朋友係素食者嘅人,哩道嘅選擇都幾多,可以同時解決咗大家嘅飲食取向而我同朋友都係食肉獸,分別點了煎豬鞍同燒雞扒,仲夾埋個沙律準備相機食先!哩道啲沙律菜幾好幾新鮮,見到佢介紹啲菜係佢地自己有機農場種,哩一點我同朋友都幾欣賞,平時去買有機菜幾十蚊細細包,但哩道可以任食,其實真係抵,但都提醒一句大家唔好做大嘥鬼,食得曬先好夾呀!好!然後到我地嘅主菜,香煎美國豬鞍配焦糖蘋果燒汁&香煎脆皮雞扒法蘭克福腸配金柚蜂蜜沾醬,味道一流!朋友都大讚個雞扒煎得岩岩好,保持到肉汁又夠滑。同埋睇得出擺碟有講究,砌得靚靚咁上菜,絕對色香味俱全,有心思!香煎脆皮雞扒法蘭克福腸配金柚蜂蜜沾醬 $88味道咸淡適中,同佢個名一樣,個面煎得金黃香脆,入面就keep到嫩滑,時間掌握得岩岩好。而平時最驚食側邊嘅配菜,佢地有輕輕煎過,唔係完全白烚,哩個要加分。香煎美國豬鞍配焦糖蘋果燒
香煎脆皮雞扒法蘭克福腸配金柚蜂蜜沾醬 $88
香煎美國豬鞍配焦糖蘋果燒汁 $88
豬鞍一樣煎得岩岩好,入口有油香,但唔會覺得肥膩,配埋個蘋果燒汁嚟食,意外地夾,燒汁加蘋果,令個汁多咗一陣果香,唔錯!份量唔細,啖啖肉食完好滿足!
最後提一提,哩道係間社企餐廳,入面大多數員工都係長者,個人認為都幾有意思,佢地位位都好有笑容,又主動同我地介紹菜式,又會同我地寒暄下,成件事好有人情味。