2018-08-07
今日想食日本野,喺利東街行完街,見到對面馬路一間食店門口掛左一個大大嘅紅色燈籠,燈籠上寫著「一虎」兩個大字,店面全是用木造的,充滿日式風味。係佢啦!雙腳就不自覺地走了進去。踏進店內,好似去左日本!整間舖舖面和格局都十足日本的拉麵店一樣,設有開放廚房,能清楚看見拉麵師傅用心認真地烹調每一味菜式,令客人食得更放心。他們用布巾圍著頭,防止髮屑掉落食物裏,是專重食物的表現,十分專業。成日三心兩意嘅我正在苦惱該吃什麼時,店員誠意推介我試試夏季限定嘅檸檬拉麵同埋沙律虎拉麵。店員將檸檬拉麵放上枱。檸檬一片片整齊地鋪滿麵上,賣相咁靚,今次唔影相呃like就對唔住自己啦~一睇——有六片檸檬咁多!咁咪酸死!?呀~食落又唔會話好酸,少少酸味令我好開胃,不知不覺食多左,搞到朋友冇得食咁劑呀!豚肉切得好薄,好大片,差唔多有成隻手掌咁大呀!由於佢切得薄嘅關係,食完唔會覺得好heavy。肉同脂肪比例係八比二,連我平時唔食肥膏嘅都忍唔住食埋!就係因為肉多過脂肪成嚿食曬都唔怕呀!沙律虎拉麵係冷麵,有蝦、車厘茄、火箭菜、西生菜、露筍、蛋、叉燒粒同粟米。嘩,就咁睇已經覺得食材好豐富呀!😍個沙律醬甜甜地,味道不錯。一食d麵,
沙律虎拉麵係冷麵,有蝦、車厘茄、火箭菜、西生菜、露筍、蛋、叉燒粒同粟米。嘩,就咁睇已經覺得食材好豐富呀!😍個沙律醬甜甜地,味道不錯。一食d麵,嗯~好清涼呀~涼透心!果然係消暑良品!好鍾意食佢d麵呀!麵質地挺身,有口感。露筍好爽口,蝦新鮮冇鯹味👍🏻。西生菜鮮甜爽脆,十分新鮮!叉燒切成正方粒,一口一粒,吃起來十分方便!蛋切成片,每一片都可以食到蛋白同蛋黃。我個人其實唔太鍾意食蛋沙律,因為成日覺得d蛋好臭。但今次食佢整嘅蛋沙律又完全唔覺得臭,重食左好多添😹🙈。
大家下次經過利東街可以順便去試下呢間日式食店!