朋友長居於荷蘭, 所以當然要同佢食下香港中菜, 順便幫佢洗洗塵。如果唔系 search Openrice  都未聽過   它位於灣仔駱克道 酒吧區,經過也不覺得它的存在,比較低調的一間酒樓。 但內裡裝修得幾骨子, 地下大廳, 面積唔大,但有空間感, 一啲都唔會覺得迫。餐具也夠特色,至小會令人留下印象的。 小菜款式與一般酒樓無異, 價錢中位, 小菜最平約 $80 以上。兩個人吃不到太多菜式, 但聽講燒味一定要點, 由其是我最喜歡的叉燒。例牌叉燒 $128 、還點了西檸軟雞、 虫草花時菜浸蝦球, 還有燉湯 $48等。 我們一致讚賞上燉湯 湯清見底,鮮甜香濃,份量又多, 好想再添多一盅。 繼而上枱的叉燒, 份量一啲都唔例牌 , 足夠四人吃。 以梅頭肉製叉燒,肉香軟腍,而且是我最喜歡的厚切, 吃下去有特別有質感。叉燒被適中的蜜汁封鎖, 半肥瘦肉質,小許焦香,肉香咸中滲甜, 是我吃過數一數二好吃。 真係好好味, 我們兩人密密食,KO 了一碟叉燒。  是較為清淡的一道菜, 以清湯浸,油也不多, 感覺是相當健康。份量也是相當大, 相信雞件時即叫即炸, 皮脆肉香, 雖然炸皮有點厚, 但吸收了香檸汁後

如果唔系 search Openrice  都未聽過  [味 苑 ]

餐具也夠特色,至小會令人留下印象的。

我們一致讚賞上燉湯 [螺頭燉雞湯] 湯清見底,鮮甜香濃,份量又多, 好想再添多一盅。

繼而上枱的叉燒, 份量一啲都唔例牌 , 足夠四人吃。

真係好好味, 我們兩人密密食,KO 了一碟叉燒。

[虫草花時菜浸蝦球]

[西檸軟雞]

份量也是相當大, 相信雞件時即叫即炸, 皮脆肉香, 雖然炸皮有點厚, 但吸收了香檸汁後, 就會連皮都食埋。

香檸汁夠酸好開胃, 最後我將三份二打包孝敬家人。

下次一定要帶家人來試試點心和燒味。
2017-10-19
$260 (Dinner)
  • 蜜味叉燒