2022-09-18
呢間酒樓帶俾我好多回憶,第一次去既時候會覺得咁高級,如果自己就一定唔會去,之後去慣咗,就無左呢種感覺。呢間茶樓啲茶壺同餐具都好乾淨,給予令人放心使用既感覺。🦆杞子花雕醉乳鴿平時醉雞就聽得多,醉乳鴿就少聽。佢呢啲乳鴿整得幾好食的,有酒香之餘淡淡肉,加了鹽調味,味道不錯。🍳肉鬆蛋煎糯米雞食落有點像平時我哋用雞蛋煎粽的味道咁,再加埋啲肉鬆真係生色不少。🦐金紗米網蝦腸粉口感是先冧,後脆,再軟,一啖入面有三種不同口味,所以我都喜歡叫這個腸粉。🦐味苑蝦餃皇蝦餃都很大粒,有四粒,啲皮好晶凝通透堅韌有咬口,都很好食。♨️潮洲小粉果雖然點心紙話佢係小粉果,但佢嘅體積都唔細既,可以話都幾大粒足料。♨️飽汁叉燒包佢啲叉燒包入面啲叉燒係香香瘦瘦既,夾住好多肥膏個種。♨️迷你珍珠雞雖然佢話迷你,但其實都唔迷你了,是很巨型的珍珠雞,珍珠雞內也十分足料。♨️懷舊街邊豬腸粉上菜時佢係仿照街邊啲豬腸粉咁用塊油紙墊住既,啲腸粉一條條均稱的每條都有啲白芝麻係面,食落充滿米香又彈牙。佢隔離會有甜醬麻醬同埋豉油俾大家點嚟食,如果想更加似街邊啲腸粉,可以將啲醬混哂落去,撈嚟食。🦐和風蝦春卷春卷炸得好香脆,蝦都很彈牙,點喼汁好味。♨️蟹籽燒
🦆杞子花雕醉乳鴿
🍳肉鬆蛋煎糯米雞
🦐金紗米網蝦腸粉
🦐味苑蝦餃皇
蝦餃都很大粒,有四粒,啲皮好晶凝通透堅韌有咬口,都很好食。
♨️潮洲小粉果
♨️飽汁叉燒包
佢啲叉燒包入面啲叉燒係香香瘦瘦既,夾住好多肥膏個種。
♨️迷你珍珠雞
♨️懷舊街邊豬腸粉
🦐和風蝦春卷
春卷炸得好香脆,蝦都很彈牙,點喼汁好味。
♨️蟹籽燒賣皇
一籠有四粒,啲肉同啲蝦都唔錯。
🧄蒜蓉蒸鮮排骨
呢個就略略有啲太鬆,可能鬆肉粉落太多。
🥥椰汁馬豆糕
普通馬豆糕既味道。
🌸杞子桂花糕
有幽香既桂花味,有點像啫喱。
🍍真係菠蘿包
入面真係有菠蘿既,啲皮都幾脆,熱辣辣既都幾新鮮。
🐖蜜汁叉燒皇
味苑嘅燒味係幾出名嘅,佢肥瘦適中,香甜新鮮美味。
🐖蜜汁燒排骨
燒排骨都幾好食,淡淡肉,好香口。
🐎懷舊馬拉糕
呢個馬拉糕好香甜好食😋,熱騰騰的。
🐓雪菜雞絲淮山麵
淮山麵好爽,雞絲都很彈牙,整體有湯都好食。
🫖鐵觀音
好香而不苦澀既茶,真的不錯。
🐖古法山渣咕嚕肉
充滿山渣味既咕嚕肉,酸酸地好開胃。亦都係瘦既,無肥膏。
🐖蜜桃水晶咕嚕肉
呢個有蜜桃味偏甜既咕嚕肉,瘦瘦地,都好食。
♠️山葵咸水角
好香脆的咸水角。
🦐西蘭花帶子炒蝦球
帶子同蝦球都好彈牙,配合啲菇及醬汁,西蘭花都好新鮮好食。
呢間餐館滿載好多回憶,希望呢啲回憶可以永遠保存下去。