2021-05-22
每年母親節慶祝方式都不外乎送花同出街食飯,今年有少少唔同,因為疫情關係母親大人唔想出去慶祝👀 於是臨急臨忙就諗到買個外賣afternoon tea孝敬阿媽💁🏻♀️ 不過由於太遲決定,好多afternoon tea外賣已經售罄,有啲亦要兩日前預訂。最後揾到兩間係仲有得訂,其中一間就係The Ritz-Carlton🤣 價錢為$628 (2人份),可以額外加錢選購送遞服務🏃🏻♂️ 亦可以自取,只需喺選取日期當日下午3時至6時期間去lobby領取。預訂後職員會打電話通知領取地點,同提醒我哋到達前十五分鐘要聯絡返酒店,等佢哋有足夠時間準備。我哋到達後等咗五分鐘就拎到個tea set喇🙈 職員態度好友善,仲提醒我哋如果回程時間耐,就要將tea set放入雪櫃雪一陣先食❄️有樣嘢想講吓嘅係我覺得個盒嘅design可以再高貴少少🤭 初頭落單嘅時候都有覺得個盒好似唔夠「打咭able」,都諗咗一陣先落order🙊 同埋個盒個直徑太大啦,拎嘅時候唔太方便。雖然有附送個網袋,但拎得耐隻手都幾痛吓😕 之前買過其他酒店嘅外賣afternoon tea都無拎得咁吃力。不過佢有送熊仔公仔就加咗分嘅🐻今次個aftern
不過佢有送熊仔公仔就加咗分嘅🐻
今次個afternoon tea主題係superfood,相對健康!啱哂母親大人食喇💗 個盒入面有五格,兩格鹹點,兩格甜點同一格scones! 另外有附送三包twg茶包🍵
❤️ Scones 呢個scone入圍我心目中香港頭三位!scone嘅表面平滑,入面鬆軟濕潤,每啖都有牛油香🤤 真係好出色!原味scones同杞子莓果scones分別不大。Clotted cream奶香可以再濃啲,果醬甜度適中👌🏻
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
❤️ 鹹點 鹹點同甜點都唔逐樣評分啦~ 鹹點比例上少過甜點,如果多返啲鹹點就好喇🥺 鹹點質素屬中等水平,可能因為今次係superfood主題,味道方面都偏健康。
鹹點有四款:
1.意大利芝士球配雜錦香草及藜麥
2.迷你菠菜漢堡配慢煮雞胸肉及羽衣甘藍及牛油果忌廉
3.意大利粟米餅配大麥及素芝士
4.海藻燕麥餅乾
當中海藻燕麥餅乾較為突出,燕麥餅乾配埋三文魚醬同黑魚子整體鹹香十足,又有口感!
心中鹹點排名係:海藻燕麥餅乾>迷你菠菜漢堡>意大利芝士球>意大利粟米餅
粟米餅質感較怪,似濕水海綿😬
整體好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
❤️ 甜點 甜點比例較多,水準比鹹點高。唔會有其中一款特別伏,屬中上水準。整體甜度唔算高,唔係甜到漏要狂飲水嗰種😆
甜點有五款:
1.石榴乳酪慕絲杯
2.番薯芝士餅
3.雜莓泡芙
4.生薑核桃杏仁小蛋糕
5.抹茶朱古力撻
當中雜莓泡芙較為出色,幼滑嘅cream佈滿口腔,甜而不膩,係幸福嘅感覺😋💕
心中甜點排名係:雜莓泡芙>石榴乳酪慕絲杯>抹茶朱古力撻>生薑核桃杏仁小蛋糕>番薯芝士餅
番薯芝士餅印象唔太深刻,寫呢篇食評嘅時候已經唔記得個芝士餅係咩味🤣
整體好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)
餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
包裝上扣咗少少分😅 食過幾間afternoon tea外賣,呢間整體水準屬於中上💁🏻♀️ 鹹點甜點都無伏,價錢上少貴,但分量算多,都可以一試👍🏻