2018-08-11
.今次帶大家去到一間日本小店,餐廳內嘅裝修簡潔,有日本嘅風格,座位都算舒適。建議大家去之前要book定枱,因為位置唔多。.餐牌係可以用iPad嚟睇,見到九點刺,包括左大拖羅、油金魚、三文魚、深海池魚,鯛魚,海膽,赤貝,甜蝦,帆立貝。全部都係非常新鮮同厚切,加上去嘅刺身溫度啱啱好,所以值得加分。.依間餐廳嘅價錢算係中上,都成為左我比較鍾意嘅一間。如果再有時間,我會介紹多一兩樣必食嘅俾你地。..食一餐飯主要可以評價佢嘅色香味同埋環境,再加上餐廳定嘅價錢,作出一個性價比嘅選擇。.今次食一個海膽蔥花拖羅卷,海膽加拖羅都係貴價食材。佢嘅賣相係非常之吸引,睇相都可以睇得出所有材料係好新鮮。.將成件卷物一次過放入口,拖羅口感軟滑又有魚油嘅甘香,另外海膽帶有鮮甜味。不過唔知點解食唔出嗰種驚喜,可能係層次唔夠分明。.之前介紹過一間自己好中意嘅日本餐廳,好食嘅嘢又點只一樣呢?所以今次想介紹埋佢嘅手打海鮮石頭鍋烏冬。.由於係用石鍋上菜,上菜嗰陣個湯仲係滾嘅。講下佢嘅手打烏冬,真係比自己煮嘅烏冬彈牙好多。.佢仲有好多海鮮材料,例如青口、帶子、蜆肉同埋蝦,個湯真係奶白色,超級鮮甜。