2015-10-02 3368 views
第一次寫食評,估唔到係朋友-阿鬼做㕑師嘅一番。而以下某些圖片可能會出現係食家糖不甩Natalie 食評內,因為當晚佢係飯腳之一。今餐食嘅野係㕑師作主(Omakase),事前我係有俾當晚帶嘅餐酒阿鬼師傅即我朋友做food pairing 嘅,當晚菜單如下:前菜: 芥末八爪魚、螢光魷魚、酒糟芝士、玉子燒刺身: 日本粟米、日本空運秋刀魚燒物: 煙肉車厘茄、燒牛脷、燒大葱豬腩、燒雞肉丸、蒲燒帆立貝、燒麵豉豬朳炸物: 天婦羅大蝦和食: 汁煮漢堡朳、牛肉飯卷物: 軟殼蟹卷前菜嘅芥末八爪魚同螢光魷魚屬不過不失之作。玉子燒同酒槽芝士就相當好味!!!玉子燒係手工卷嘅,唔係日本超市買倒嘅甜蛋,手卷玉子燒如果煮果個人控制火候唔好,會做到外面燶裏面老到鞋口,但圖中嘅玉子燒外軟內嫩,真係一啲都唔容易做,極品!酒槽芝士第一次食,壽司檔師傅講呢個前菜係用酒糟混入一啲切碎嘅吞拿魚筋,再放上芝士上面,"腥"+"羶即"魚"+"羊"鮮也!呢個真係絶配!如果10分係滿分,呢兩個前菜我会俾11分!粟米刺身好甜,但個人覺得有啲渣。秋刀魚又係當晚激賞嘅菜式,魚新鮮冇腥味,入口魚肉結實,好鮮甜,飛機貨零啥唔同;街市賣10蚊3到4條果
前菜: 芥末八爪魚、螢光魷魚、酒糟芝士、玉子燒
刺身: 日本粟米、日本空運秋刀魚
炸物: 天婦羅大蝦
和食: 汁煮漢堡朳、牛肉飯
卷物: 軟殼蟹卷

前菜嘅芥末八爪魚同螢光魷魚屬不過不失之作。
玉子燒同酒槽芝士就相當好味!!!

玉子燒
如果10分係滿分,呢兩個前菜我会俾11分!

粟米刺身好甜,但個人覺得有啲渣。

秋刀魚又係當晚激賞嘅菜式,魚新鮮冇腥味,入口魚肉結實,好鮮甜,飛機貨零啥唔同;街市賣10蚊3到4條果啲完全係天淵之別,果啲係比較腥同可能因為啲肉雪過,肉質好鬆。當晚秋刀刺身將我對秋刀魚嘅觀感完全扭轉!
秋刀刺身
至於燒物,煙肉車厘茄、燒大葱豬腩及雞肉丸普通,雞肉丸仲比較鬆。
燒大蔥豬腩
煙肉車厘茄
一番招牌串燒燒牛脷保持水準,外脆內軟,非常juicy,其實一條牛脷只有大概三份一嘅肉(後舌) 部份可做串燒,要做倒一串好嘅燒牛脷成本唔輕!
燒牛脷
麵豉豬朳,入味,唔乾有肉汁,水準之作!
麵豉燒豬朳
蒲燒帆立貝,燒汁惹味,帆立貝燒至約四成熟,好嫩滑鮮甜,食得出係來自日本或加拿大嘅刺身級靚貨!
蒲燒帆立貝
天婦羅大蝦,本來係我非常期待嘅,但係就真係好失望,蝦炸得老,又冇"拉花",梗係要問下大㕑點解会失水準。得到嘅答案係佢特登按我要求買啲大隻嘅海蝦來整,但落銅鑊時就因為鑊較細炸得唔夠均勻,老左!而且拉唔倒花,至於乜野係"拉花",遲啲再寫篇食評解釋。
天婦羅大蝦
全晚高潮所在,汁煮漢堡朳,同桌飯友讚口不絶。個人非常鍾情於呢味"日式西餐",喺香港及日本本土餐廳都食唔倒咁好味嘅!朳好入味好焾,個紅酒香草汁校得好好好味,聽聞秘訣係要炇完浸住過夜先夠入味。
汁煮漢堡朳
最尾來嘅軟殼蟹卷,蟹好鬆脆,份量幾大,當然味道亦係同行朋友亦大讚。後加左個牛肉飯,呢個飯我之前食過好多次,個牛肉汁係自家秘制嘅,本應超好食嘅,但今晚個汁校得只屬一般,牛肉係用美國安格斯牛肉,好焾滑兼有牛濃郁牛味,如果果晚唔係因為啲汁有多少失準,呢味又係神級作品!
牛肉飯
甜品係送嘅雲尼拿雪糕,普通。

當晚自攜嘅飲品
2015-09-25
$300 (Dinner)
玉子燒
秋刀刺身
燒牛脷
麵豉燒豬朳
蒲燒帆立貝
汁煮漢堡朳
  • 汁煮漢堡(需預訂)、秋刀魚刺身、玉子燒、燒牛脷