2016-10-03 3681 views
為慶祝祖國送一日假期俾我哋,今日要食到盡!想嚟呢度好耐,但每次平日嚟都冇位泊車,試吓今日假期會點啦,點知竟然有位喎!下晝1點嚟到,仲有好幾個位,我同大文豪揀咗坐吧檯,望住外面嘅雨,安坐室內嘆個brunch,真舒服😏柚子胡椒野菌意粉 ($72)落單時店員問我食唔食得辣,因為佢哋會用嘅柚子胡椒汁係辣辣哋嘅,於是我就話盡量少辣啦。但上菜時,唉都係好辣,食到尾嘅時候個嘴係有啲慶😂 老實說個意粉係唔錯㗎,好乾身啦,又有啲嚼勁,不過整體嘅味道有啲淡嘅,柚子味道都唔算好濃,但我接受,因為係我叫人哋少辣㗎嘛!我相信如果落足份量的話,呢道菜應該係非常惹味清新㗎!食得辣嘅朋友食完話我知吖!柚子湯麵 ($78)大文豪話唔應該叫兩個意粉,又少喺cafe叫湯麵食,所以叫個湯麵試吓。上菜時已經非常香,係啲紫菜好香啊😋 湯底充滿柚子香,唔油膩,麵條煙韌,雞扒用柚子胡椒醬醃過,所以整體都非常柚子,不過大文豪好似完全唔覺得辣咁嘅..... 凍柚子寒天伯爵茶 ($30)雖然秋天已經嚟,不過係靜悄悄哋嚟,都仲係熱到不得了.... 飲杯凍嘅茶就啱晒啦!Earl grey加柚子呢個配搭已經新鮮,仲要加埋口感一流煙煙韌韌嘅寒天,
柚子胡椒野菌意粉 ($72)
柚子胡椒野菌意粉
柚子湯麵 ($78)
柚子湯麵
凍柚子寒天伯爵茶 ($30)
雖然秋天已經嚟,不過係靜悄悄哋嚟,都仲係熱到不得了.... 飲杯凍嘅茶就啱晒啦!Earl grey加柚子呢個配搭已經新鮮,仲要加埋口感一流煙煙韌韌嘅寒天,真係透心涼!不過飲嘅時候要撈一撈,否則就會好似我咁,飲完仲剩返好多粒喺底了
凍柚子寒天伯爵茶
Rose latte ($24)
玫瑰及咖啡兩者好平均,好好飲

所有店員都好親切,雖然店舖細細,但感覺好溫暖~~
$112 (Lunch)
凍柚子寒天伯爵茶
  • Rose latte