2022-11-09 3117 views
11月終於秋風起有涼意, 步入可以瘋狂食羊肉煲嘅季節, 家父提過小菜王嘅羊肉煲出色, 加埋米紙之前都有報過, 今次試試佢呢家佢地由鐵皮檔做到入鋪, 再由1間變5間, 好彩早少少到, 晚市繁忙時間真係要等位坐低二話不說就叫一個細羊, 價錢比坊間貴仲要唔包唐生菜, 要菜就當火鍋料, 48蛟起跳, 我地就反而要咗魭魚腩, 試下會唔會魚加羊會"鮮"D羊肉煲 - 雖然係細, 但相當足料, 個鑊滿到差D撈唔到留意返佢地係羊"肉"煲唔係羊"腩"煲, 羊肉係有骨同偏瘦, 唔算係好濃羊味同羊膻, 柱侯醬同其他香料味都剛剛好, 唔會搶咗味或者死鹹; 配料相對比較少D得腐竹同馬蹄, 如果唔係用腐竹墊底拓起D羊肉會更好, 賣相雖好但會痴地同會燶, 一影完相就要撈底夾起最失望係腐乳, 唔知係咪米紙講完有麻油更好, 呢兜落咗海量麻油, 濃到搶哂羊味, 唔適合跟羊或者配料隔離枱小菜都好吸引, 特別係牛油白飯魚、奄仔蟹同枝竹炆原條魚, 下次再嚟試試佢

魭魚腩
羊肉煲
羊肉煲 - 雖然係細, 但相當足料, 個鑊滿到差D撈唔到

羊肉煲