2024-08-11
川濃 KAWANO📍沙田科技大道東1號1E大樓地下S003C號舖星期六晚同朋友喺科學園睇直播奧運籃球比賽銅牌戰,睇完夠鐘食晚餐,於是見到邊間餐廳就食邊間,無意中發現一間性價比高嘅川菜餐廳。坐低揭餐牌,發現呢間餐廳特別之處就係主打川味嘅菜式,但牛肉豚肉等等就選用日本產嘅和牛和豚,令人頗感驚喜! 💰$68北海道和牛米豚米線 🍜既然餐廳精選北海道進口嘅和牛和豚,又特別推介招牌重慶川辣麵,我哋就梗係揀返一碗集三者而成嘅米線一試啦!「未來十勝牛」同「千歳う米豚」份量十足,鋪滿大半碗米線,和牛上菜時唔係全熟,湯底熱力慢慢浸熟後,肉質會冇咁嚡同韌,而且充滿牛香;豚肉脂肪較少,肉質鮮嫩有濃香豚肉味,淨係兩款肉類都已經好滿足。除兩款肉片外,每款米線都配有腐竹、豆卜、豚肉肉醬及生菜,米線亦比連鎖米線店嘅麵底大,所以非常飽肚,非常抵食!湯底有五款口味選擇,三款都係川辣為主,另外一款豚肉雞肉濃湯,一款胡椒湯。唔係非常食得辣嘅,我哋揀咗雙胡椒雞骨濃湯,睇相你會見到米線面有少量啡黑嘅醬,只要將嗰款醬攪勻,湯底就會有極香極濃嘅胡椒味!雖然味道香濃,但唔會好鹹,胡椒口味特別暖胃,難怪係招牌! 💰$58重慶雞肉香鍋 🐓
📍沙田科技大道東1號1E大樓地下S003C號舖
💰$68
北海道和牛米豚米線 🍜
💰$58
重慶雞肉香鍋 🐓
另一招牌係重慶香鍋,因為已經試過牛肉同豚肉,我哋就揀咗雞肉。我哋覺得呢個重慶香鍋真係非常抵食,除咗唔使$60就有大量惹味嫩滑雞肉,鍋肉仲有土豆片、椰菜花、西蘭花同蓮藕片等,食材豐富,等別下飯。香鍋可以按個人喜好選擇辣到,我哋揀咗微辣,都已經feel到嘴唇好麻,條脷好辣,不過食到咁香咁正嘅小菜,真係值得一試!
💰$32
紅油抄手 🥟
另一個驚喜係紅油抄手,五大粒抄手有好長嘅拖尾,紅油香而不辣,肉餡味道濃郁,有少少似羊肉嘅調味,好食到我一人食咗三粒!
💰$28
酸辣豬肚 🐖
呢款酸辣豬肚同樣抵食,除咗份量同樣十足,酸辣味道適中,豬肚絲爽口彈牙無異味,搭配米線或白飯都同樣滋味。
💰$13
豆漿 🥛
跟餐價只係$13,豆香濃郁,口感幼滑,而且非常解辣。
💰$20
Sangaria波子汽水 🥤
朋友則揀咗罐裝波子汽水,同一般波子汽水味道相同,食川菜飲日本嘢,都幾有趣。