2025-01-24 0 views
🐮川濃🐮@kawano_hk•••🐮#hkbeeflover_川菜🐮#hkbeeflover_科學園🐮🐮評價🐮🐮天氣凍凍哋,梗係要食番碗熱辣辣米線今日就走入科學園覓食尖椒皮蛋🥚經典川式小食,晶瑩流心嘅皮蛋,配埋香辣醬汁食落非常開胃!慢煮米豚叉燒米線😋配埋藤椒青湯非常不錯,湯底容易入口麻椒味平衡得好好,唔會好辣之餘又惹味沙薑雞客飯🐔上到枱望到啲雞肉都好厚身,咬落到感受到雞肉肉質鮮嫩又有彈性,雞皮唔會好肥雞份量唔少 每一啖都食到沙薑味好滿足!紅油抄手👋好驚喜嘅小食,啖啖肉好滿足食下食下好快清曬•••川濃沙田科技大道東1號1E大樓地下S003C號舖
🐮川濃🐮
@kawano_hk
•••
🐮#hkbeeflover_川菜
🐮#hkbeeflover_科學園
🐮🐮評價🐮🐮
天氣凍凍哋,梗係要食番碗熱辣辣米線
今日就走入科學園覓食
尖椒皮蛋🥚
經典川式小食,
晶瑩流心嘅皮蛋,配埋香辣醬汁
食落非常開胃!
慢煮米豚叉燒米線😋
配埋藤椒青湯非常不錯,
湯底容易入口
麻椒味平衡得好好,唔會好辣之餘又惹味
沙薑雞客飯🐔
上到枱望到啲雞肉都好厚身,
咬落到感受到雞肉肉質鮮嫩又有彈性,
雞皮唔會好肥
食下食下好快清曬
•••
川濃
2025-01-15 29 views
.#哈比四圍食 #沙田 #科學園 位於科學園的呢間餐廳,除咗米線之外,仲有一人一鍋啱晒冬天凍冰冰一個人都可以打邊爐,佢哋的招牌和牛米線簡直可以話係必試!豚肉雞骨熬製嘅湯底濃香濃,米線滑溜得嚟啱啱好,吸收到湯底的鮮味,感覺每一啖都係滿足至於和牛,更加唔使講,肉質鮮嫩,油花分明,放入口隨著口水融化,仲有新鮮的生菜和豆卜,食完唔會覺得膩。價錢唔算好離地,啱晒附近返工嘅人➡️ 川濃 (沙田)沙田科技大道東1號1E大樓地下S003C號舖
#哈比四圍食 #沙田 #科學園

➡️ 川濃 (沙田)
2024-12-30 77 views
科學園內川菜店,充滿中國特色主打客飯、米線、干鍋、打邊爐等…店家熬製嘅湯底好飲,唔會過鹹全日免+1、經濟抵食!套餐小食+$26 重慶辣滷水雞翼,啲醬汁夠獨特,好味金湯酸菜魚米線$56自選辣度和同麵類,配料素菜含木耳、酸菜、金菇、揀咗雲南米線,黑魚片肉厚鮮嫩炙燒A4和牛手打烏冬 $78和牛口感唔錯,熬製豚肉雞骨乳白濃湯配粗彈烏冬酸菜肥腸香鍋$58重慶風味鑊氣十足,爽脆蔬菜及肥腸炒埋一齊,香辣得惹味過引,送飯一流☕️咖啡+$8|🍊柚子蜜+$10
科學園內川菜店,充滿中國特色
主打客飯、米線、干鍋、打邊爐等…

店家熬製嘅湯底好飲,唔會過鹹
全日免+1、經濟抵食!

套餐小食+$26 重慶辣滷水雞翼,啲醬汁夠獨特,好味

金湯酸菜魚米線$56

炙燒A4和牛手打烏冬 $78
和牛口感唔錯,熬製豚肉雞骨乳白濃湯配粗彈烏冬

酸菜肥腸香鍋$58
☕️咖啡+$8|🍊柚子蜜+$10

2024-12-29
Type of Meal
Tea
2024-12-23 95 views
諗緊聖誕,朋友喺科學園租咗個檔仔賣寵物嘢,梗係支持佢,順便喺附近埋dinner。鍾意食辣嘢嘅我,一眼就相中呢間川濃!麻辣台灣真鴨血豚肉米線 $58湯底叫咗微辣,但係嗰浸麻辣味都好出,唔會死辣嗰隻,唔會令人食唔落去。米線嘅煙韌度啱啱好,配菜都好多,又有菜、碎肉。份量又係大大碗。追加紅油抄手 +30一啖一隻抄手,好快就清晒成碟。紅油加咗啲醋, 十分開胃。赤肉和牛涮涮鍋 $98呢個叫咗四川雞煲辣湯,個湯底勁惹味。一開始上菜,尖沙咀擺低一碟又一碟,感覺超抵食。因為仲追加咗多一碟蠔油生菜。嗌咗成枱嘅嘢食,最尾係食得晒嘅,可想而知辣得來又吸引人繼續食落去,就知佢幾好食la呢間隱藏喺科學園嘅川菜,真係臥龍藏虎,如果有機會嚟到科學園,又唔知食咩,呢間食得過。

麻辣台灣真鴨血豚肉米線 $58

追加紅油抄手 +30
一啖一隻抄手,好快就清晒成碟。紅油加咗啲醋, 十分開胃。

赤肉和牛涮涮鍋 $98
呢個叫咗四川雞煲辣湯,個湯底勁惹味。

2024-12-16 112 views
赤肉和牛一人火鍋(配白飯)配料:金菇、雲耳、豆卜、菜😘😘近期天氣好凍,最啱就係食打邊爐🍲住個肚。牛肉係獨立另上,份量都多,而且望落色澤新鮮,仲有d脂肪。食落肉質嫩滑,好重牛味。配辣椒豉油點牛肉片配白飯一流加配鴨血、豬肉餃子🥟未夠喉可以加配料,都多選擇。蒜蓉烤扇貝(一客4粒)🧄即叫即烤熱辣辣,超好食。而且表面舖滿蒜粒,味道超香口。而扇貝質感亦非常彈牙。烤雞翼串—燒雞翼我中意食。雞肉好滑,一咬就扯到啲肉絲出嚟,入面好Juicy。涼盤—尖椒皮蛋:超正,皮蛋有雪花❄️,食落甘甘地而且我最中意食入口即溶既皮蛋黃!
赤肉和牛一人火鍋(配白飯)
配料:金菇、雲耳、豆卜、菜

加配鴨血、豬肉餃子🥟
未夠喉可以加配料,都多選擇。

蒜蓉烤扇貝(一客4粒)🧄

• 赤肉和牛火鍋
今日係科學園跑完步後,當然要搵野食,今次就揀左川濃,主要想試呢度的香鍋同小炒。<和牛香鍋>香鍋份量都幾多,和牛肉質素唔錯。最重要就係個醬汁,辣辣地夠惹味,加埋蓮藕、花菜等,送飯一流。<炸豬扒‧重慶辣滷水雞翼>炸豬扒新鮮即炸,炸粉唔會過厚,豬扒本身已經有餣,所以食落夠晒味。至於滷水雞翼入味,但唔會令到雞肉過「霉」,唔算太辣,只係吊一吊味,處理得唔錯。<炒麻椒雞>炒麻椒雞食得出鑊氣,雞肉食落唔會有雪味。麻椒味道都幾強烈,但唔係辣,配埋洋蔥提升左味道層次,又係另一送飯首選。整體而言,川菜正宗,座位裝修都唔錯,價錢合理,份量又足,的確係呢度返工或跑完步的飯堂首選之一。我首推香鍋,如果唔辣就可以選擇炒麻椒雞。

<和牛香鍋>

<炸豬扒‧重慶辣滷水雞翼>
<炒麻椒雞>

2024-12-05 226 views
📍川濃 (沙田)沙田科技大道東1號1E大樓地下S003C號舖在科學園的川菜餐廳,店內有米線,雞煲,小菜,串燒等多款選擇,價錢抵食。環境舒適,坐得舒服,食完可以去旁邊散步。☁️金湯酸菜魚米線(酸微辣)酸菜魚份量多,魚肉白滑,軟腍薄切,無碎骨同腥味,湯底小小酸,不會太辣,我選了米線,可選其他麵類☁️炙燒A4和牛米線A4和牛燒得剛剛好,和牛嫩滑,湯底選了豚肉雞骨濃湯,選了雲南米線,配料有豆卜,腐足,生菜,蔥等,好足料。☁️重慶燒椒皮蛋皮蛋已切成一件件,皮蛋爽口,少小辣,好惹味☁️重慶辣滷水雞翼(3隻)雞翼大大隻,不會太辣,滷水味濃,適合小朋友一齊食☁️酸辣豬肚豬肚已切成一條條,有嚼口,酸辣爽口,非常開胃☁️重慶辣滷水豬大腸豬大腸比較肥,滷水好入味,已切片,加上辣椒,甘多款小食之中最好食🤤🍸凍檸檬茶,熱柚子蜜#沙田#沙田美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#情侶好去處#閨蜜好去處#川菜#米線#串燒#皮蛋#小食#雞翼#雞煲#酸菜魚#科學園#科學園美食#eating_and_working_in_h_沙田
📍川濃 (沙田)
沙田科技大道東1號1E大樓地下S003C號舖

☁️金湯酸菜魚米線(酸微辣)

☁️炙燒A4和牛米線

☁️重慶燒椒皮蛋
皮蛋已切成一件件,皮蛋爽口,少小辣,好惹味

☁️重慶辣滷水雞翼(3隻)
雞翼大大隻,不會太辣,滷水味濃,適合小朋友一齊食

☁️酸辣豬肚
豬肚已切成一條條,有嚼口,酸辣爽口,非常開胃

☁️重慶辣滷水豬大腸

🍸凍檸檬茶,熱柚子蜜

#沙田#沙田美食
#雞煲#酸菜魚
#科學園#科學園美食
#eating_and_working_in_h_沙田
2024-12-04 179 views
金湯酸菜魚 $158🐟好少食酸菜魚冇得揀辣度,所以唔好expect好正宗,所以店員話金湯呢隻算係最唔辣嘅,魚肉厚實,無骨,兩個人食極都仲有,好滿足,而且勁多配料,有粉絲、雲耳、土豆片、萵筍片、金菇,白飯,大隻佬去食都必定會飽😂咖喱雞米粉 $78雖然呢個價錢唔係平,但係雞嘅量超多,起碼有六嚿以上,而且肉質嫩滑,同樣都係無骨,啖啖肉,咖喱似係用咖喱粉開出嚟,唔算好惆,但米粉索晒味,再加埋少少辣嘅肉碎,配合埋一齊非常惹味😋配(小)麻辣豬耳 $15雖然只係$15但係份量都唔少,麻辣醬嘅味道有啲似譚X米線口水汁,幾過癮🤓 涷檸檬茶 $10

金湯酸菜魚 $158🐟
金湯酸菜魚

咖喱雞米粉 $78

配(小)麻辣豬耳 $15

涷檸檬茶 $10
1K
2024-11-27 138 views
繼續四出試試科學園內的餐廳川濃一直在我的口袋名單中就是等天氣冷吃一人鍋😋聽餐廳名字不難猜到是重慶四川菜但看看英文名字卻又叫kawanoKawa是日文的「川」我想我知道為什麼了原來這裡用到的是和牛和日本豚肉一人鍋就試試和牛才$98,湯底可自選,不另收費已包含和牛一份,白米飯和蔬菜自問不貴,湯底是有點特色我們要了藤椒青湯帶點麻而不辣,適合怕辣又愛刺激的舌頭老實說$98心裡預算著份量一定很小上桌卻真的有被驚喜到!和牛不但有美美的油花而且份量超出預期一個人絕對可以過足癮二人分享的話另外追加配料也可以因為米飯也真心大碗的追加了豬肉雲吞,豆腐和雞肉雞肉才$15份量是滿滿一碟非常滿足!低估了份量的我還另外點了雞肉香鍋最愛香鍋的土豆片花椰菜和蓮藕片雞肉入味的是刺激的辣越吃辣勁越上頭配上附送的白飯就是剛好加購了油菜和飲品單是這樣一個套餐客飯約$80喜歡重慶四川辣菜的可以一試科學園內是比較有特色的店價錢也很ok喔👍

繼續四出試試科學園內的餐廳
川濃一直在我的口袋名單中
就是等天氣冷吃一人鍋😋
聽餐廳名字不難猜到是重慶四川菜
但看看英文名字卻又叫kawano
Kawa是日文的「川」
我想我知道為什麼了
原來這裡用到的是和牛和日本豚肉
一人鍋就試試和牛

才$98,湯底可自選,不另收費
已包含和牛一份,白米飯和蔬菜
自問不貴,湯底是有點特色

我們要了藤椒青湯
帶點麻而不辣,適合怕辣又愛刺激的舌頭

老實說$98心裡預算著份量一定很小
上桌卻真的有被驚喜到!

和牛不但有美美的油花而且份量超出預期
一個人絕對可以過足癮
二人分享的話另外追加配料也可以
因為米飯也真心大碗的

追加了豬肉雲吞,豆腐和雞肉
雞肉才$15份量是滿滿一碟

單是這樣一個套餐客飯約$80

喜歡重慶四川辣菜的可以一試
科學園內是比較有特色的店
價錢也很ok喔👍
半和牛半豚米線 ($68):湯底: 雙胡椒雞骨濃湯 (微辣)好耐冇食過難食嘅米線。。。首先,湯底令人失望,味道勁淡,似加咗勁多水嘅湯上落一堆胡椒粉,亦完全冇雞湯嘅味道。其次,肥牛同豚肉片感覺上係用打邊爐急凍肉,就咁放落湯烚熟。用急凍肉片完全冇問題,重點係完全冇調過味。。。最後夾硬食曬啲餸,當吸收蛋白質算。跟餐熱咖啡:以為飲品一定唔會伏,聞落正正常常,點知一飲落去,係溝咗水嘅咖啡,淡到。。。總結: 好難食,以為自己失去咗味覺,間餐廳長期冇乜人係有原因嘅。呢個價錢食譚仔會係更好嘅選擇。
半和牛半豚米線 ($68):
湯底: 雙胡椒雞骨濃湯 (微辣)

好耐冇食過難食嘅米線。。。

最後夾硬食曬啲餸,當吸收蛋白質算。

跟餐熱咖啡:

總結
半和牛半豚米線 湯底: 雙胡椒雞骨濃湯  熱咖啡
2024-10-24
$68 (Lunch)
  • 沒有
今次黎到沙田覓食!發現科學園有一間隱藏小店!餐廳環境闊落🙂‍↕️乾淨又可以chill著聽純音樂🎵主打食川菜~有雞煲、米線、酸菜魚、和牛食🔥!!!踩單車可以順便入去試試😙【藤椒青湯酸菜魚米線(麻辣)】 $65藤椒青湯好特別!配酸菜魚好襯好入味🥰酸同辣既配搭唔錯😌我地就嗌咗小辣 口味啱啱好 辣度足 味道濃😙米線適中偏硬 做到爽口彈牙!配料都頗豐富 有金針菇、芽菜同木耳!🙂‍↕️【炙燒A4和牛米線】 $78和牛米線同樣嗌咗藤椒湯底小辣🌶️唔同既係湯底會加入左和牛香!😌又係另一番風味!和牛油脂大爆發💥味道好濃郁又好juicy🥩雖然有一個煮得韌左 但大部分咬落都容易咬開🤩五塊好足料!另外配料仲有生菜、腐竹同埋豆卜✨相對地和牛會比較吸引🙂‍↕️【酸菜肥腸香鍋】 $58香鍋有好多素菜🥦包括花菜、冬菇、蓮藕、薯仔等等🥔素菜非常新鮮爽脆!配飯一流💫酸菜同肥腸好入味~係重口味之選🙂‍↕️【+$15酸辣豬肚】小食方面非常大份!豬肚食落唔韌~15蚊真心抵🙈最後!食物全部可以揀走芫荽同蔥💫份量大大份🙂‍↕️價錢都貼地!又冇入座時間限制!推薦大家經過可以去試試😙 佢仲有串燒 雞煲!但要5.30之後才供應~想試的朋友要睇時間啦

【藤椒青湯酸菜魚米線(麻辣)】 $65

【炙燒A4和牛米線】 $78

【酸菜肥腸香鍋】 $58

【+$15酸辣豬肚】
小食方面非常大份!豬肚食落唔韌~15蚊真心抵🙈

最後!食物全部可以揀走芫荽同蔥💫份量大大份🙂‍↕️價錢都貼地!又冇入座時間限制!推薦大家經過可以去試試😙 佢仲有串燒 雞煲!但要5.30之後才供應~想試的朋友要睇時間啦💫

🔔:沒有加一服務費~加配每杯嘢飲半價!

😋:7.5/10
性價比:8/10
回頭指數:7/10

📍川濃
沙田科技大道東 1 號 1E 大樓地下 S003C 號舖

#川濃 #川菜 #科學園 #科學園美食 #香港美食 #米線 #雞煲 #日本和牛 #沙田美食 #香港打卡 #香港美食指南 #香港美食日記 #foodie #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #foodiehk #hkigfood #852food #hongkongfoodie #foodhk #shatin #hongkong

2024-11-15 131 views
最近發現沙田科學園環境清幽,好舒服🍂 可以與朋友相約在那裏享用晚餐~ 之後海旁散散步,消消食🌀川濃以川菜風味為主,有粉麵、酸菜魚、串燒,甚至雞煲,很多樣化,總有款菜式適合你口味,而且價錢便宜抵食…🎈雞煲 $138/半隻椒麻小辣的雞煲好香微麻微辣. 惹味又下飯😋yo不小心吃掉一整碗飯呀🙈而且2人分享半隻雞. 份量剛好👍🎈香蒜牛油燒娃娃菜 $38燒娃娃菜好清甜香蒜牛油味特別飄香🤗🎈燒雞皮串 $13🎈燒豚肉串 $18🎈四川麻辣燒生蠔 $23串燒的種類很多即叫即燒. 所以要耐心等等🤣當中yo和朋友特別推薦雞皮及豚肉串燒雞皮串油香薄脆豚肉串則油香嫩口且帶點嚼勁🤗

🎈雞煲 $138/半隻

當中yo和朋友特別推薦雞皮及豚肉串燒
雞皮串油香薄脆
豚肉串則油香嫩口且帶點嚼勁🤗
2024-11-14 100 views
位於科學園嘅大大園區,黎到呢間新式川味小菜館,裝修簡潔,店舖坐位非常寬敞,因為假日去食,所以人流不多。😊辣滷水和牛腱飯,🐄牛肉肉質厚實,脂肪很少,滷水味濃郁,香料味道明顯,小小甜味更帶出到濃郁嘅肉香。配菜嘅豆腐亦選得滑溜香嫩,唔會怪怪哋唔新鮮嘅豆味。紅油炒手調味適中,肉質唔會過肥,少少辣好開胃,拌飯一流。😁郊外油菜十分新鮮,煮得爽脆,落app設計可以揀走蠔油,令一餐外食都無咁heavy,食得安心。

紅油炒手調味適中,肉質唔會過肥,少少辣好開胃,拌飯一流。😁

2024-11-10
秋意起🍃 踩單車去到科學 正當想揾野食醫肚嘅時候就俾我見到間專食辣嘅川菜美食 餐廳環境闊落 乾淨企理 最緊要係食完唔會即刻趕你走 抖足腳力先繼續踩單車炙燒A4和牛米線 & 雲南米線兩碗都試左自家川濃藤椒青湯 入口唔會話太辣太刺激 入口有少量麻椒味 但係係容易入口 如果唔太食得辣嘅可以叫微辣 辣度有根據香港人嘅口味調較過🤣小食仲叫左個重慶燒椒皮蛋皮蛋同重慶燒椒好夾 唔會互相搶左大家嘅味 配合得好好 不過呢個就比較重口味~ 呢度另外都好出色嘅係雞煲 今次就叫左半隻雙胡椒味 川菜嘅胡椒味同平時嘅胡椒味唔同 呢個胡椒味更加豐富 唔知廚師用左咩秘方 胡椒味好香 又唔會淨係得個種刺鼻味 係食落好舒服嘅感覺呢餐作為運動補給係非常滿意👍 食飽先有力繼續踩單車🚴🏻‍♀️

炙燒A4和牛米線 & 雲南米線

辣度有根據香港人嘅口味調較過🤣

小食仲叫左個重慶燒椒皮蛋

呢度另外都好出色嘅係雞煲

放假踩單車去到科學園醫肚,唔想食連鎖店,不如試吓特色啲嘅餐廳,搵咗間川菜🌶️見到有酸菜魚食,又好耐冇食過,一於試吓!餐廳都多位,唔洗點等,坐得又舒服😌我哋揀咗金湯酸菜魚米線,魚肉份量好多,雖然有少少碎骨,但係都好嫩滑,湯底清甜,帶有少少酸辣, 十分開胃!另外叫咗幾樣小食share食,有餡料滿滿既紅油抄手🥟唔算好辣。呢到仲有川式燒烤,款式都唔少架。我哋要左燒魷魚鬚、燒雞中翼 、燒牛肉串、香蒜燒扇貝,都幾香口,最正係燒扇貝,$24蚊一份原來係兩隻,仲等我地要左兩份🫢好抵!加左啲蒜,超惹味🤤呢度仲有啲小菜或者雞煲,都幾多選擇,如果想食辣嘢嘅話可以揀呢間!🔸金湯酸菜魚米線🔸紅油抄手🔸炸豬扒🔸燒魷魚鬚🔸燒雞中翼 🔸燒牛肉串🔸香蒜燒扇貝📍#川濃 (#沙田美食)#沙田 科技大道東1號1E大樓地下S003C號舖

另外叫咗幾樣小食share食,有餡料滿滿既紅油抄手🥟
唔算好辣。呢到仲有川式燒烤,款式都唔少架。

🔸金湯酸菜魚米線
🔸紅油抄手
🔸炸豬扒
🔸燒魷魚鬚
🔸燒雞中翼
🔸燒牛肉串
🔸香蒜燒扇貝

📍#川濃 (#沙田美食)
#沙田 科技大道東1號1E大樓地下S003C號舖