2011-05-15 59 views
於某飲食雜誌見到極力推薦呢度o既粢飯, 大喜過望, 事關從未o係香港吃到滿意o既秶飯。 (以前廿幾年住在南加州, 好幾間台灣人開的鋪, 粢飯都做得不錯)。 對我來講, 好食0既粢飯, 飯要新鮮軟熟, 油條要脆, 加上肉鬆及榨菜要多。 可惜今次食到o既, 完全唔係呢回事。 首先, 無錯係即叫即做, 飯是暖暖的, 但超硬。 油條好似隔夜咁, 又軟又 UN, 用牙扯極扯唔開, 肉鬆和柱榨菜之份量就還可以。 之後叫了碗腐竹蓮子蛋糖水, 嘩! 全碗都係一塊一塊o既腐竹。我在家每逢煲腐竹, 白粥又好, 糖水又好, D 腐竹好快就溶晒, 成煲好似牛奶咁, 又點會一塊一塊咁就拿上檯?
2011-05-09
$29 (Lunch)