上兩次分別試咗豬頸肉及泰式豬手,今次終於試埋個雞啦!我今次揀咗少人叫嘅口水雞飯,而唔係好多人叫嘅招牌海南雞飯,原因係泰式醬之前試過,想試埋佢嘅口水雞汁究竟係咩一回事,我亦相信店家唔會另外再獨立烹調一個口水雞,而只會用現成海南雞做口水雞,結果我嘅推論係正確嘅。謎底終於揭盅啦!原來呢個汁同麻辣豬手飯個汁一模一樣,即係話佢哋主打食材有三款:去骨滑雞、豬頸肉及泰式豬手,而醬汁有兩款:泰式酸辣汁及麻辣汁。咁究竟個口水雞飯係唔係可以叫麻煩雞飯,而麻辣豬手飯又係唔係可以叫口水豬手飯呢?既然係咁,點解店家唔提供多一個選擇:麻辣豬頸肉飯?又或者簡單啲,主打食材,三揀一;醬汁二揀一,合共6個不同組合,咁係咪好啲呢?先講個湯,上次剩係見到有椰子,今次有埋粟米同甘筍,而且今次我買完之後,因為某啲原因,延遲幾個鐘之後先至食,通常咁嘅情況下,雞湯嘅話一定有一層凝固咗嘅黃油浮面,但佢無,雖然凍咗,依然好清甜,唔油,好好飲。加$2便可以紙包飲品同例湯二選一,咁梗係要例湯啦!分分鐘好飲過,又有益過阿媽嘅老火湯,絕對無呃你。至於個飯味道又點?好多人都話個飯係雞油飯,我就堅持話係黃薑飯,原因係如果係雞油飯嘅話,啲飯無理由食
上兩次分別試咗豬頸肉及泰式豬手,今次終於試埋個雞啦!

至於個飯味道又點?好多人都話個飯係雞油飯,我就堅持話係黃薑飯,原因係如果係雞油飯嘅話,啲飯無理由食唔到有油,尤其是啲飯咁黃,要用幾多雞油至有咁嘅效果?而且我係攤咗幾個鐘之後先至食,係雞油飯嘅話,點可能食唔到有凝固咗嘅油?
至於啲雞肉呢,完全係喜出望外,即使係雞胸,都可以做到好嫩滑,完全唔嚡,更大驚喜係一排雞胸肉下面有一隻雞中翼,當然隻雞翼係有骨啦,但我鍾意。莫講話$32咁平,即使雙倍價錢都未必食得到咁嘅質素。
要挑剔嘅話,我覺得個汁份量太少,而且無紅辣椒粒,影響外觀。口水雞畀人嘅印象係好多醬汁,而且蒜粒同紅辣椒粒,鋪滿啲雞嘅上面,但佢完全無,只係薄薄一層汁起個底度,對於喜歡食辣嘅人嚟講,絕對係到喉唔到肺,對於追求賣相嘅人嚟講,亦唔吸引;當然,對於唔食得辣又喜歡食麻辣香味嘅人嚟講你係可以接受嘅。當然,以我口味嚟計,醬汁多少少會更好,用嚟撈飯,成口都係麻辣香味,再飲一啖例湯,更加美味可口。
豬手同雞都做得咁出色,外賣加餸又多兩個選擇了,唔知散叫嘅話,啲麻辣汁可唔可以分開上?一於搵日試吓先。

口水雞飯
椰子雞湯
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
口水雞飯
椰子雞湯
  • 口水雞(其實叫麻辣雞會更貼切)