2024-07-28 1846 views
聽啲朋友講尖沙咀有間古風Fine Dining中餐廳,之前都唔小心喺另一間餐廳嗰度食到佢嘅北京片皮鴨,所以就有諗過去食。最近同朋友食飯,佢話想望住維港海景,嘆下Fine Dinning。但我又鍾意❤️古風沉浸式體驗,今次終於有機會去呢間充滿老北京大小胡同格調既餐廳。一出電梯就見到好多紅色燈籠🏮布置既庭院小巷、有小獅子既石拱門、仲有仲有好多打卡位,岩曬同閏蜜、情侶,一大班親朋戚友黎食。我哋晚上九點幾先入場,所以說到左宵夜時間。焙茶sparking tea ,睇落去幾似香檳🍾️,有少少氣泡,飲落仲好有焙茶香氣。啱晒著重養生唔想飲酒,但又想拎靚靚酒杯🍸,同維港海景打個卡既女仔。YE XIAO Late Dinner 胡同夜宵 (5道菜) $598 Per person food only1.豆酥龍蝦 Hunan-style lobster with fermented beans +$68/person擺盤好靚,粒粒龍蝦🦞肉,食落味道同口感有啲似鹽酥雞既感覺。2.本幫鱈魚 Wok-seared cod fillet with soybean sauce鱈魚大大件又厚身,肉質好鮮嫩3.酸辣香煎杏

我哋晚上九點幾先入場,所以說到左宵夜時間。

焙茶sparkling  tea

YE XIAO Late Dinner 胡同夜宵

擺盤好靚,粒粒龍蝦🦞肉,食落味道同口感有啲似鹽酥雞既感覺。
豆酥龍蝦

鱈魚大大件又厚身,肉質好鮮嫩
本幫鱈魚

3.酸辣香煎杏鮑菇 Spicy & sour ‘king-oyster mushrooms’ (V)
呢道菜有驚喜。我好欣賞佢個擺盤,賣相有少少似特大帶子既感覺,杏鮑菇好滑溜好食。
酸辣香煎杏鮑菇

4.姬松茸灌湯餃 Seafood & chicken dumpling in matsutake broth
同平時食開既灌湯餃唔同既地方係,佢個湯好有松茸味道,食物質素高。

姬松茸灌湯餃

5.茴香海鮮炒飯 Spicy seafood fried rice with fennel seed and egg
用左有青花瓷古風飯碗盛飯,茴香味令海鮮炒飯幾好食。

茴香海鮮炒飯

豆酥龍蝦

呢度晚上好有氣氛,見到有一班人一齊慶祝生日。
餐廳好多大大既圓桌,坐滿一家大細,食返個古風穿越飯局。見到人地三五成群一齊食,有一種說不出口嘅溫馨感覺。
Type of Meal
Last Night Supper