老馮茶居 (大棠路)

Old Fung Tea House (Tai Tong Road)
2015-11-11 881 views
每逢經過呢條人來人往既小街,都想試下呢間茶居,大概係俾門面懷舊既裝修吸引罷!趁週末瞓飽就特登黎飲個午茶,好在我地1點前黎到咁岩有位,唔使排隊 食完之後就出現了人龍!小小茶居格局幾細所以有少少逼挾,座位分別係圓檯或側邊既4人卡位。所有佈置及餐具都充滿左香港70年代既風味,令我諗起某首歌「人情人情如做戲。。。」  店舖較新淨及鋪面由一班年輕人黎打理,有一種新舊交錯既感覺!食物好快上叉燒腸上檯既時候,waiter會問需唔需要醬油,要既話佢就隨意倒左d落黎,但落得未免太多喇吧!不夠滑既腸粉皮,夾雜著甜甜地既蜜汁叉燒粒,不過不失!用缽仔蒸既窩蛋牛肉飯,生蛋分開上,自己打隻蛋上去,再撈勻食,混合似牛肉球既牛肉質地軟身, 又幾好味喎其他點心要即蒸既關係,最遲先上。我最欣賞既係沙嗲豬大腸,豬大腸好腍,一d都唔韌,濃郁既沙嗲汁蒸得好入味到埋單既時候,驚覺茶芥只需$3一位咋,超平呀!總結而言,裝修不錯,相信落左唔少心思!上菜速度夠快,食物都幾好味,但略嫌款式唔夠多!
食完之後就出現了人龍!
 店舖較新淨及鋪面由一班年輕人黎打理,有一種新舊交錯既感覺!
懷舊既公雞餐具
食物好快上
蜜汁叉燒腸
窩蛋牛肉飯
沙嗲豬大腸
片香馬拉糕
豉汁蒸鳳爪
到埋單既時候,驚覺茶芥只需$3一位咋,超平呀!
2015-11-08
$60 (Breakfast)
窩蛋牛肉飯
沙嗲豬大腸