2017-10-28
今日陪朋友去咗觀塘試婚紗,跟住我哋就喺觀塘到搵食,我哋就揀咗呢間被稱為米之蓮一星的阿鴻小吃,呢間係間飯潮州菜的餐廳,我地行去果陣都幾期待的。一坐低佢就每日浸左一杯普里茶比我哋,之後我哋就急不及待點左五個菜。香麻海蜇第一道菜當然要叫我最中意既海蜇啦!呢碟海蜇看落去細細碗,其實份量都唔少。海蜇每條都又大條,咬口非常彈牙夾口,加上啲蘿白絲同少少芝麻,令成件事配搭得好香口!滷水豆腐之後我哋叫左碟滷水豆腐,滷汁本身好香,幾濃味,一咬落去個豆腐皮都幾香,而豆腐裡面就超級滑同嫩,好好味😍炸蠔餅本身我都幾怕食炸野,感覺好油膩嘛!但呢但蠔餅意外地好好食同不會油膩!呢個蠔餅除左蠔仔之外,竟然加左豆腐係入面,所以一咬落去佢除左好脆口之外,仲會好綿同好滑,個感覺好特別!就算我怕熱氣都忍不住食多幾啖!潮式雙拼撈麵呢個雙拼撈麵我哋揀咗豬手同雞肉,本身啲雞非常之新鮮,而且豬手亦都好肥美,咬落去真係啖啖肉!再加上佢嘅撈麵有少少麻油味,撈麵啲面比較硬身好爽口!佢配菜加了少少芽菜,令成個配搭唔會覺得太過油膩亦都好多肉咁!非常之清新又香口!潮式雙拼飯呢個雙拼我哋揀咗豬頸肉同埋墨魚,呢種煮法嘅墨魚我都係第一次食,感覺都幾啖啖
香麻海蜇
滷水豆腐
炸蠔餅
潮式雙拼撈麵
潮式雙拼飯
呢個雙拼我哋揀咗豬頸肉同埋墨魚,呢種煮法嘅墨魚我都係第一次食,感覺都幾啖啖肉,而且保留左墨魚既鮮味!豬頸肉就幾香,夾埋佢個汁撈飯簡直一流!
我諗我下次都想帶屋企人去食,佢啲菜式傳統得來又幾健康!😂😂