2023-01-03 1799 views
我諗好多其實都冇聽聞過呢間小店,都係因為早一陣子睇一個YOUTUBER讚完之後引起全城熱話,令好多人鋒湧黎潮聖。當日去到分店時間尚早,等幾分鐘就有位,但一入座冇耐出面就開始多人等位。入面裝潢都係走以前茶餐廳風格,懷舊綠色。🔥豬雜銀針粉(小) $ 40★★★☆☆豬雜最麻煩就係清洗,係心機時間之作,因為一啲唔乾淨就影響哂成碗野。因為係叫細碗,所以每個餸都係得1-2件,豬潤太粉;豬腸偏淋身;豬粉腸個人本身都一般般;豬肺偏向淋滑唔係爽脆;豬肚豬耳正常表現;豬脷韌左啲啲,豬肉青其實即係豬頸肉,都爽口。呢到個湯底係胡椒味,可以去左豬雜嘅So味,我飲落就係淡淡嘅胡椒味高湯底,冇話太特別太出,本身以為個胡椒味會勁出。個銀針粉口感好奇怪,唔係爽脆,入口每條銀針粉太粉感又淋。🔥胡椒湯雙拼米粉 $55★★★☆☆雙拼叫左豬肉丸、豬肺,米粉正常,係個質感本身就唔太吸湯汁。豬肉丸唔錯,有咬口得黎有豬肉味,唔會好粉感。豬肺乾淨帶啲啲軟骨,但係有某幾舊煮得太淋身,個人喜歡食爽身少少嘅豬肺。🔥炸門鱔魚皮 $30★★★★☆佢地自家製,炸好入袋,我見每枱都差唔多必點咁制,食落比一般出面嘅厚身好多倍,入口勁香脆。亦因為佢厚身
豬戈雜銀針粉(小)
豬戈雜銀針粉(小)
🔥豬雜銀針粉(小) $ 40
★★★☆☆

胡椒湯雙拼米粉
🔥胡椒湯雙拼米粉 $55
★★★☆☆
炸門鱔魚皮
🔥炸門鱔魚皮 $30
★★★★☆
佢地自家製,炸好入袋,我見每枱都差唔多必點咁制,食落比一般出面嘅厚身好多倍,入口勁香脆。亦因為佢厚身,用黎浸湯,吸左啲湯汁都唔會太淋,浸完個硬度啱啱好,呢個鱔魚皮比較喜出望外,值得一試。
冰鎮墨魚頭
🔥冰鎮墨魚頭 $40
★★★★☆
墨魚頭 夠哂爽脆,好有咬口,加埋豉油、WASABI好惹味,真係食唔停口!但份量較少唔算係超級多粒,雖然幾好食,但性價比唔太高。

🌟總括:覺得普通左啲,冇咁特別,唔知係咪灣仔個間先特別好食,最出名嘅豬雜真係還好,夠乾淨,價錢都幾便。反而係個魚皮有啲驚喜,起碼第二到未過咁厚身又脆嘅。
$50 (Lunch)
冰鎮墨魚頭