2024-01-23 33 views
今天去咗北角買校服,原來除咗舊式地舖之外,仲有啲新潮韓國餐廳。我哋在外面望到餐牌,性價比高,一杯特飲都是$28 ,炸雞都只是$108。我們叫了四款炸雞,今晚食炸雞為主。第一款是蜜糖牛油炸雞,用蜜糖配合炸皮,食落去的口感特別香甜順滑,一啖接一啖。第二款是雪花芝士,即是用碎芝士粉鋪在炸雞面,這個芝士不會太濃味,入口比較乾身,同頭先蜜糖風味,啱啱成了對比。第三款是車打芝士,這一款是芝士醬,但又不會太過濃味。最後一款是這間餐廳獨有的乳酪洋蔥炸雞,這一款最不油膩,洋蔥配上炸雞一齊食,非常之清新。另外我叫了魚糕,魚糕基本上非常之大碟,有雞蛋又有麵喺底,根本已經當係一個主菜,如煲湯熱辣辣,最適合冬天食。飯卷整得非常之正宗,很有韓國風味,上碟的時候飯仲係熱辣辣,烤肉亦都非常之入味,一條已經夠兩個人食。藍色多瑙河望落去就已經10分吸引,本身以為$28只是一般餐廳餐飲的size,結果原來是超級大杯,非常性價比高。呢度仲有得叫韓國啤酒,容易入口,非常之清甜,涼快,仲會用韓國啤酒專用杯,冰凍十足。

第三款是車打芝士,這一款是芝士醬,但又不會太過濃味。