2018-11-26 43 views
知道呢間”港”重新裝修過,經過左幾次都未有機會試。今日難得放假,終於可以和朋友一齊黎試下!呢到啲店員主要都係外國人,有一兩位識啲廣東話。佢地非常熱情!又會好體貼介紹餐牌比我地。但好驚訝的是,餐廳卻有好有香港本地元素和特色,例如餐牌設計、食材、餐具同埋餐廳所播映嘅港產電影。餐牌好有心思,好本土。避風塘芝士蟹腸粉呢道菜非常特別,無諗過腸粉可以用呢種西式煮法加工烹調,而整個味道一啲都唔怪,反而意外地夾!芝士好濃郁,再加埋新鮮蟹肉,為本土的腸粉帶來另一種味道。蔥油餅 、 花雕雞肝醬雞肝醬帶有花雕嘅香味,搽上蔥油餅黎食,非常獨特。諗都冇諗過咁樣的配搭。好正!'港'式咸檸炸雞啲炸雞有好香咸檸味,好有香港特色!好親切。絕對係另一個成功的fusion嘗試。份量亦好足,三四個人食都夠。埋單500左右,絕對值得再黎!我地同店員都傾左陣計,睇得出呢間餐廳真係好有心去嘗試設計fusion菜式,擺左好多心機。好值得欣賞

餐牌好有心思,好本土。
避風塘芝士蟹腸粉

蔥油餅 、 花雕雞肝醬

'港'式咸檸炸雞

埋單500左右,絕對值得再黎!