2016-02-23
2049 views
家貧,小妹對食飯價錢比較執著(去到市儈程度)所以中環的平價餐廳一般都幫襯過晒。今次又特登搜尋左d平價得黎評價不俗的餐廳,巷仔見係其中一間。不過,去到先發現原來佢係在大家樂中間揀左一個area出來。柳暗花明又一村,你唔入到去最盡,你係唔會發現呢間野。老實講,當發現佢係大家樂的一部分的時候,我有小小失望。又係大集團產物?我地呢d被資本主義剝削緊的低下階層點算呀~(下省千字,飄走~)我和同事排左約莫五至十分鐘,可以入座。裡面有一張大長檯巷仔見係食雲吞麵為主,都有d蒸飯,點心食。在場見到有好多OL幫襯。我二話不說,揀左價錢較相宜的特色雙拼麵($48)牛腩和雲吞永遠是絕配。這裡的雲吞頗為大粒,裡面的蝦肉尚算彈牙,牛腩好細舊,份量不足,稍有一點點老,麵底和湯底都是一般大路之作,份量真不算多。誠意談不上,算是對得起這個價格。跟餐有菜食這點我很滿意,是日只有白菜仔。雖然感覺白菜仔可以再洗乾淨少少,但味道正常,不過不失。同事叫了吉品鮑魚荷葉飯,上面果真有一粒鮑魚!就盛惠$69了!這個就有點不太值了不過看這色水和粒粒配料,應該還是ok吧!同事食完覺得還可以,但荷葉味淡,似是蒸完後加多些。我們兩人加$24叫
所以中環的平價餐廳一般都幫襯過晒。
今次又特登搜尋左d平價得黎評價不俗的餐廳,巷仔見係其中一間。 不過,去到先發現原來佢係在大家樂中間揀左一個area出來。
柳暗花明又一村,你唔入到去最盡,你係唔會發現呢間野。
老實講,當發現佢係大家樂的一部分的時候,我有小小失望。
又係大集團產物?我地呢d被資本主義剝削緊的低下階層點算呀~(下省千字,飄走~) 我和同事排左約莫五至十分鐘,可以入座。裡面有一張大長檯
巷仔見係食雲吞麵為主,都有d蒸飯,點心食。在場見到有好多OL幫襯。 我二話不說,揀左價錢較相宜的特色雙拼麵($48)
這個就有點不太值了
不過看這色水和粒粒配料,應該還是ok吧!
同事食完覺得還可以,但荷葉味淡,似是蒸完後加多些。
裡面有蝦肉燒賣、煎堆仔和春卷。
這個價錢相常划算,份量兩個人share食剛剛好。
春卷比較脆,煎堆也是ok,
燒賣看相都知唔多對路,
整體是普通酒樓的質素!不過不失吧!
同檯有客叫了煲仔飯,煲蓋很熱出緊煙,阿叔好似「吳剛師傅」咁徒手開蓋無出聲,睇到客人嘩嘩聲。
那邊廂有位先生想飲水,並抱怨食物太咸,侍應即時為他和其他客人添上一杯水。
算是比較貼心,值得一讚!