2017-10-21 400 views
身為大埔居民的我,當然冇可能未食過起大埔市中心出名的雞蛋仔啦,好多人假日踩單車入大埔玩的時候都會順道過來試一試!好多年前已經有幫親佢地的雞蛋仔及格仔餅,細個的時候係屋企人買俾我食,還記得那時雀躍的心情,滿心期待熱辣辣同甜甜地的小食,對於小朋友來說已經係好好的獎勵啦!大家要認住d個招牌唔好去錯,無論星期一至五定六日都大排長龍! 等左十分鐘終於出爐啦,由於好多人幫親,全部都會新鮮焗起!份份都是金黃色出爐,唔會過火,外脆內軟,加埋邪惡的花生醬、煉奶、砂糖、牛油及椰絲等等......真是回味無窮!是下午茶的最佳選擇!但是同相當年相比,醬料好像少了一點,但少一點醬料便健康一點吧!

TakeAway