雞蛋仔、格仔餅等的小食店🧇近年在香港開到成行成市🔥要成功突圍而出,除了靠創新口味,還能以懷舊情懷取勝🥇大埔最近就有一間小食店因售賣冷糕而廣為人知,吸引了不少人專程到大埔親嚐這份特色味道👯‍♂️———————————————————————冷糕外皮香脆,內裡鬆軟綿密😊而且蛋香味濃。冷糕內撒了花生🥜椰絲🥥砂糖這些傳統街頭甜品必備的材料,但份量方面略嫌偏少🤏🏻令口感未夠豐富,不過整體味道仍然不俗👌🏻雞蛋仔賣相正常,粒粒飽滿脹卜卜😃亦有些少蛋香,味道也不算太甜👍🏻但最大的敗筆是雞蛋仔表面十分軟淋😩並不香脆,未能做到外脆內軟的口感,令人相當失望🥺金莎醬非常香甜,同時混合了一粒粒堅果碎🥜完美重現出金莎的招牌味道😊格仔餅朱古力味香濃,而且非常軟熟,但失敗之處與雞蛋仔一樣,表面毫不脆口😤本人實在不懂欣賞😓———————————————————————店家為傳承香港懷舊味道而特意製作冷糕,這份心意本人十分欣賞👍🏻但同時亦希望其出品的其他小食也能趕上應有水準,這樣才不會令一眾顧客失望🧐
———————————————————————
迷你花生夾餅(冷糕)

原味雞蛋仔

金莎朱古力格仔餅

———————————————————————
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
2024-05-10 626 views
呢一個又係第二間大埔名物嚟 喺大埔中心已經開咗好耐 成日都有好多人嚟排隊 即叫即整熱辣辣味道係幾好,食吓幾香蛋香味 而且外脆內軟 但如果啲花生醬同煉奶可以再多啲就會更加好
2024-03-25 751 views
📍雞蛋仔專門店香港好難搵到售賣冷糕既舖頭今次竟然係大埔一間小店搵到❗️即刻試下😎🥚迷你花生夾餅 ($20)呢個迷你花生夾餅又名為冷糕入面有牛油🧈砂糖🫙花生碎🥜椰絲每件冷糕都係即叫即整外皮非常脆口一啖咬落去食到粒粒既花生粒同椰絲冷糕既蛋香味十足成件糕既厚度都岩岩好👍🏻感覺其實似格仔餅既感覺只係佢呈現既外貌同餡料唔同比較傳統既味道值得一試😋另外呢間舖出名既仲有雞蛋仔見有好多人買成間舖都有好香既雞蛋仔味🤤下次有機會可以再試下
📍雞蛋仔專門店

香港好難搵到售賣冷糕既舖頭
今次竟然係大埔一間小店搵到❗️
即刻試下😎

🥚迷你花生夾餅 ($20)
呢個迷你花生夾餅又名為冷糕

下次有機會可以再試下

2024-03-24
  • 冷糕
2024-02-03 623 views
今次嚟到呢間人氣勁旺嘅鋪頭,一入去就被一陣香甜撲鼻嘅氣息吸引住!我一試首先係佢哋招牌嘅「金莎朱古力格仔餅」,真係太犯規喇! 🍫 熱哄哄、噴香嘅格仔餅喺嘴裡面就融化,朱古力醬又香滑得嚟,滿口果仁嘅脆香真係一流,啖啖都咁過癮!🤩又或者,你可以嘗下呢度嘅「原味格仔餅」。唔好睇佢普通,但食落呢,真係口感一流!外皮微脆,裏面軟綿綿,熱辣辣嘅格仔餅同香甜嘅花生醬、煉奶同沙糖完美融合,係咁滋潤嘴巴。最正嘅係,啲餡料好曬甘香,係我食過最滿足嘅一次呀!😋真心話呢,好少寫食評咁興奮,但係呢度嘅格仔餅,無論係經典定創新口味,真係令人忍唔住話晒出嚟!如果你都係甜品控,呢個絕對唔可以錯過!下次我會試埋啲咩口味,到時再同大家報告! 📝🥰

2024-01-07 568 views
去開馬鞍山突然間好想食雞蛋仔格仔餅,一直都好想試大埔呢一間出晒名人氣雞蛋仔,最特別係因為佢有冷糕!所以特登飛落去大埔試一試😃唔試由自可一試把鬼火朱古力雞蛋仔$20一買到即刻食,淋到呢真係估唔到新鮮整都可以咁差朱古力味又假味道差!質感差!原味格仔餅$20 餅底係薄身又係軟淋淋已經嗌咗多醬花生🥜醬淡到呢一啲都唔香原味冷糕$20首先佢唔係正宗冷糕嘅質感同埋味道另外都係個餡好少食唔出香味啊,冇花生香冇椰絲香唔明點解個評價咁高可能係我腌尖啦非常之唔掂呀!價錢嚟講唔算太平呀⋯⋯專門店都搞成咁一啲都唔專業!

唔試由自可一試把鬼火

朱古力雞蛋仔$20
一買到即刻食,淋到呢
真係估唔到新鮮整都可以咁差
朱古力味又假
味道差!質感差!

原味格仔餅$20
一啲都唔香

原味冷糕$20
首先佢唔係正宗冷糕嘅質感同埋味道
另外都係個餡好少
食唔出香味啊,冇花生香冇椰絲香

唔明點解個評價咁高
可能係我腌尖啦
非常之唔掂呀!

價錢嚟講唔算太平呀⋯⋯
專門店都搞成咁
一啲都唔專業!

2024-01-06 323 views
呢間雞蛋仔屹立不倒咗喺大埔好多年今時今日一個雞蛋仔可能同一盒兩餸飯,差唔多價錢💸但呢度咁有名氣只係買$20 ,都算係抵👍🏻其實呢間店另外一樣出名嘅嘢就係冷糕因為喺香港真係好少地方有做,但係食咗太多次啦,今次就食返雞蛋仔啦😆 芝麻雞蛋仔:本身以為啲芝麻會係黑芝麻但就算佢哋用白芝麻,可能因為有溫焢過,啲芝麻味都好出😋而且每一粒雞蛋仔都有芝麻,非常真材實料👍🏻而且雞蛋仔都好香蛋味,外脆內軟但未做到每粒都滿滿嘅粉漿脹卜卜 朱古力味雞蛋仔:雞蛋仔表面有啲朱古力紋🤤食落真係每粒都有朱古力味,但嗰種朱古力係牛奶朱古力,所以會有啲甜不過$20一底,都咁真材實料,真係唔錯!👍🏻 菜式:- 芝麻雞蛋仔:$20- 朱古力雞蛋仔:$20 味道:🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤/5
呢間雞蛋仔屹立不倒咗喺大埔好多年
今時今日一個雞蛋仔可能同一盒兩餸飯,差唔多價錢💸
但呢度咁有名氣只係買$20 ,都算係抵👍🏻
其實呢間店另外一樣出名嘅嘢就係冷糕

芝麻雞蛋仔:本身以為啲芝麻會係黑芝麻
但就算佢哋用白芝麻,可能因為有溫焢過,啲芝麻味都好出😋
而且每一粒雞蛋仔都有芝麻,非常真材實料👍🏻
而且雞蛋仔都好香蛋味,外脆內軟
但未做到每粒都滿滿嘅粉漿脹卜卜

朱古力味雞蛋仔:雞蛋仔表面有啲朱古力紋🤤
食落真係每粒都有朱古力味,
但嗰種朱古力係牛奶朱古力,所以會有啲甜
不過$20一底,都咁真材實料,真係唔錯!👍🏻

菜式:
- 芝麻雞蛋仔:$20
- 朱古力雞蛋仔:$20

味道:🤤🤤🤤🤤/5
性價比:🤤🤤🤤🤤/5
2023-12-12 242 views
行過呢條熟悉嘅小街,香氣撲鼻,我忍唔住走咗入一間人頭湧湧嘅小食店。店面唔大,但每一個人嘅臉上都掛住滿足嘅笑容,我知道,呢度一定有嘢好嘢。我點咗份魚蛋。一試,哎喲唔錯喎!嗰魚蛋外面炸得金黃香脆,入口即化。真心攪得一手好滋味,口感完美地平衡咗酥脆與鮮嫩。攪啲辣椒醬就更加惹味,稱得上係「手工極品」,聽我講,咁嘅好味道,嚇死霸王花!再來,一定要試埋個豉油雞。肉質嫩滑,㖞得嚟唔肥膩,就算係咀嚼肉塊,都能夠感受到啲肉汁嘅潮濕同豉油嘅香味混合成一種「滋味浮雲」,一啖嘅享受,完全忘記咗周圍環境嘅喧囂。最後,嗜甜如命嘅我當然唔會放過甜品。黑糖燒仙草,滑溜溜嘅口感,加上黑糖嘅心暖意縈,每一啖都似喺講咗聲「食多啲啦!」响應,我就咁著迷咁喺呢個小小嘅天地食得心花怒放🌸。簡單嘅街邊小食,每一口都充滿暖意。有時候,快樂就喺呢啲小小嘅碟碟碗碗裡面。食到嘴角微笑,係咁簡單嘅享受,無需太多修飾,每個味蕾記下嘅,都係港式小食嘅淳樸同趣味。呢啲味道,真係令人憶牙難忘🥢🍜👍!

2023-08-20 435 views
好鍾意食格仔餅雞蛋仔 各叫左一份 雞蛋仔都幾鬆軟 食落蛋漿好有份量好厚 花生醬煉奶份量亦都好多夠唒甜 超推介朱古力雞蛋仔 雖然冇朱古力粒但係淨係個蛋漿已經好香朱古力味 外脆內軟👍🏻
今次閒日放學時段黎到 (3點幾),都有大約3-5單喺我前面,最後等左12分鐘就攞到,比預期中快,本身我預15-20分鐘。嗌左兩樣野,首先係原味格仔餅 ($20),即叫即整既關係,所以等左一陣。格仔餅熱辣辣,都做到外脆內軟,有砂糖、花生醬、煉奶,醬既份量亦比到足。落單果陣老闆會問想要熱/暖,識揀緊係揀熱啦,擺左喺度唔係即食邊好味架。另外嗌左香芋奶茶,加黑珍珠 ($22),珍珠屬於有咬口果種,我自己就鍾意呢間既珍珠多啲。至於隻香芋既味道,同雀巢既香芋味雪糕一樣咁濟。挑剔既位有兩個,首先係口感,冇同區既TakEatEasy咁厚。其次係甜度,今次嗌既係少冰少甜,飲之前亦有搖勻先飲,但由於杯野飲係一早整好 (大約早格仔餅10分鐘),所以都擺左喺度一段時間,變相飲到最尾既時侯,個甜度就差咁啲喇。其實我見另一單,佢地反而係先整餅,後整野飲比客人,咁樣就唔會有我講既問題出現喇。總結一下,42蚊有格仔餅+大杯珍奶,性價比絕對冇得輸,格仔餅醬既份量足夠,外脆內軟,即叫即整又得,要現成既都得,十分推薦。至於珍奶就一般啦,口感冇同區既另一間小店咁醇厚,另外亦有飲到尾甜度唔夠既問題 (原因係店家先整野飲,後整格

原味格仔餅

大杯香芋奶茶加珍珠

至於珍奶就一般啦,口感冇同區既另一間小店咁醇厚,另外亦有飲到尾甜度唔夠既問題 (原因係店家先整野飲,後整格仔餅,中間隔左約十分鐘)。
2023-07-11
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
$42 (Tea)
原味格仔餅
2023-02-22 607 views
朱古力雞蛋仔 $19 ✨:8/10係好食嘅雞蛋仔😋😋蛋漿半滿,最緊要係即order即整,會吹乾一陣先俾你。到手仲係熱辣辣,外脆內軟。🤤🤤🤤不過真係要食快啲,因為始終有水汽,慢慢俾水汽整軟咗,個質感就冇咁好😶😶其實鍾意原味多啲,不過難得朱古力唔使加錢,一於試下,估唔到都幾香朱古力味。😋雖然冇朱古力粒,但係都夠味。🤤不過其實價錢都有啲貴。🙈最唔好應該係要排隊,成日都keep住有人龍🤣🤣
$19 ✨:8/10

係好食嘅雞蛋仔😋😋
蛋漿半滿,最緊要係即order即整,會吹乾一陣先俾你。
到手仲係熱辣辣,外脆內軟。🤤🤤🤤
雖然冇朱古力粒,但係都夠味。🤤
不過其實價錢都有啲貴。🙈
最唔好應該係要排隊,成日都keep住有人龍🤣🤣
2023-02-10 413 views
雞蛋仔專門店都開左好多年㗎啦,我都由細食到大🤣見咁耐冇食,行過又聞到好香啵!我哋今次食嘅係朱古力味雞蛋仔🥰🧊朱古力味雞蛋仔 $19 7/10雞蛋仔係即叫即整㗎😻包保拎上手係最新鮮同熱辣辣👻但就要比啲耐性啦,因為都要等成5-8分鐘㗎!🫢係落單時記得要同店員講清楚你嘅要求啊😋要脆啲、多漿、熱啲同軟啲👍🏻我哋嗰日就叫左朱古力味嘅雞蛋仔🤪朱古力味都幾香濃🍫,但就覺得唔太夠脆身,如果可以再脆啲就好😍店員都建議要快啲食!🫶🏻如果唔係就淋得好快,冇咁好食㗎啦🥹🙈人均消費💵: $19性格比: 8/10好食程度😋:7/10回頭指數💓:7.5/10 📍 雞蛋仔專門店 (大埔)大埔安慈路4號昌運中心榮昌閣地下14A號舖

🧊朱古力味雞蛋仔 $19 7/10

人均消費💵: $19
性格比: 8/10
好食程度😋:7/10
回頭指數💓:7.5/10

📍 雞蛋仔專門店 (大埔)
大埔安慈路4號昌運中心榮昌閣地下14A號舖
2022-11-06 661 views
金莎朱古力格仔餅, $29真係賺到佢笑,價錢同質素根本唔成正比。啲格仔餅擺到凍哂,一啲都唔脆,個冷糕又難食,街邊十幾蚊雞蛋仔好食過佢。另外就係,老闆娘一啲衛生意識都冇,隻手掂完錢轉個頭又掂啲食物,我同朋友食完都肚痾,建議大家唔好去試伏。

TakeAway
2022-09-27 505 views
之前食過金莎朱古力格仔餅啖啖朱古力味道好濃郁每一啖口感都好豐富反而今次叫嘅芝麻椰絲雞蛋仔食落有啲失望係有濃郁嘅蛋味,但椰絲芝麻味道好淡可能我真係食慣濃味食物不過好欣賞呢間小店好有人情味雖然已經有整定左嘅雞蛋仔喺度但老板會問你想食熱辣辣嘅定係微暖想食熱辣辣嘅佢會即刻整俾你大約6至7分鐘左右如果趕時間又肚餓嘅話都有整定左嘅可以快速攞走啱晒香港人急速嘅步伐
之前食過金莎朱古力格仔餅
啖啖朱古力味道好濃郁
每一啖口感都好豐富
反而今次叫嘅芝麻椰絲雞蛋仔食落有啲失望
係有濃郁嘅蛋味,但椰絲芝麻味道好淡
可能我真係食慣濃味食物
芝麻椰絲雞蛋仔
TakeAway
  • 金莎朱古力格仔餅
2022-09-10 417 views
中秋節同朋友仔由大圍踩單車入到大埔運動完梗係要慰勞吓自己見到有路人拎住份格仔餅自己都流晒口水🤤🤤即刻search OpenRice就搵到呢間鋪頭睇到Menu已經比金莎朱古力格仔餅吸引咗朋友仔就比中式班戟吸引咗最後我哋再叫多個原味格仔餅咁就可以試晒兩個味🤩即叫即整,熱㷫㷫,整👍🏻講吓金莎朱古力味先榛子醬配埋粒粒果仁正正就係金莎嘅精粹不過對原味始終有情意結咬落去食到啖啖砂糖嗰份滿足感係無可取代,所以推介大家食返原味朋友話班戟啲醬都唔孤寒好有兒時感覺價錢仲平過格仔餅如果大家想無咁heavy,可以考慮食班戟鋪頭仲有賣傳統冷餅為咗食,下次再努力運動入大埔試埋佢🤪🤪🤪🤪
中秋節同朋友仔由大圍踩單車入到大埔
睇到Menu已經比金莎朱古力格仔餅吸引咗
朋友仔就比中式班戟吸引咗
最後我哋再叫多個原味格仔餅
咁就可以試晒兩個味🤩

即叫即整,熱㷫㷫,整👍🏻
講吓金莎朱古力味先
榛子醬配埋粒粒果仁正正就係金莎嘅精粹
不過對原味始終有情意結
咬落去食到啖啖砂糖嗰份滿足感
係無可取代,所以推介大家食返原味
朋友話班戟啲醬都唔孤寒好有兒時感覺
價錢仲平過格仔餅
如果大家想無咁heavy,可以考慮食班戟
鋪頭仲有賣傳統冷餅
為咗食,下次再努力運動入大埔
試埋佢🤪🤪🤪🤪
2022-09-10
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$20 (Lunch)
2022-06-08 615 views
-{大埔雞蛋仔店🧇}難得嚟大埔試咗依間雞蛋仔~🤤朱古力雞蛋仔🤤 ($18)雞蛋仔好香蛋同朱古力味🤩但唔中仲食倒啲粒粒😚蛋漿落得好夠☺️但蛋漿側邊落得唔太平均👖褲評: 7.8/10好抵食而且又有蛋香 不過要新鮮出爐就要等耐啲所以要咗個即食嘅 希望下次有得食新鮮出爐啦😉性價比: 10/10服務: 7.5/10環境: nil🚩 雞蛋仔專門店 🚩地址: 大埔安慈路4號昌運中心榮昌閣地下14A號舖 #fuudjai #fuudjai小食 #fuudjai大埔 #fuudjai甜品
{大埔雞蛋仔店🧇}
難得嚟大埔試咗依間雞蛋仔~

🤤朱古力雞蛋仔🤤 ($18)

👖褲評: 7.8/10

性價比: 10/10