2018-03-21
去合和買家電,經過隔離呢間粥麵店,竹林深處感覺幾有悠閒既清新氣息 , 睇埋門口既餐牌, 都幾多種類揀,粥粉 麵,點心,小食都有~ 拎住盒電器都唔想周圍揾野食, 所以一試。店員見我地拎住一大盒野就安排我地坐卡位~ 其實自選套餐幾抵食,不過2個人似乎多左d, 鄰桌叫套餐既炒飯真係好大碟. 最後都係散點啦~柱候靚牛腩撈粗麵(撈麵緊係撈粗正啦!) 有腩有筋,正合我意~ 粗麵吸收哂腩汁, 麵條入口有彈性,牛筋都夠軟身,牛腩略韌不過好入味。海南文昌雞飯文昌雞做法係先用高湯浸,再沖冷水,皮薄而肉質滑嫩。配合三款調味,突出唔同既鮮味。不過雞汁飯略乾,如果多返d汁更好。飯餐有例湯跟埋,好有住家湯,溫暖既感覺。材料有蟲草花,雞腳,鮮准山,圓肉,用料十足。爽脆薑蔥鯇魚皮呢個真係正, 薑蔥鯇魚皮好多時要去舊式粥店先有, 喺呢度見到緊係要叫黎過吓口癮~ 以$48而言,份量好足, 可以唔點醬汁,一片片夾住好新鮮既薑蔥黎食, 刺激一下味蕾,更有層次 , 魚皮沒半點腥味, 經過冰水泡過, 好爽口好好味。五柳醬酥炸雲吞一碟有8粒,皮薄餡入面既蝦肉都唔少,炸得好香脆鮮蝦餃睇menu見到下午4點前供應, 但見套餐都有點心,
睇埋門口既餐牌, 都幾多種類揀,粥粉 麵,點心,小食都有~
柱候靚牛腩撈粗麵(撈麵緊係撈粗正啦!)
海南文昌雞飯
爽脆薑蔥鯇魚皮
五柳醬酥炸雲吞
一碟有8粒,皮薄餡入面既蝦肉都唔少,炸得好香脆
鮮蝦餃
睇menu見到下午4點前供應, 但見套餐都有點心, 就試吓點啦~ 又有喎
大大粒, 即蒸, 一咬蝦既肉汁都流出黎, 鮮味十足吖