2022-05-22 3050 views
之前疫情呢度停業左一段時間,最近開番, 要介紹一下比大家如果我去灣仔想飲茶既, 一定會黎呢度, 位置方便,呢度就算中午食Lunch既人唔多, 坐得又舒服,可輕食又可飲茶🫖抵食又好食, 每次我叫個撈麵餐+$20就多碟菜👍🏻👍🏻唔夠仲可以叫點心, 十幾款選擇,仲有小食,煎物等….正丫😋😋呢度既小雲待應特別醒目, 有禮貌及快手,雖然職員唔多,但佢一人頂住都沒問題(有時去酒樓, 叫加水,加下加下連煲茶都唔見埋, 又要叫幾次)

抵食又好食, 每次我叫個撈麵餐+$20就多碟菜👍🏻👍🏻

2021-02-22 3816 views
專程揸車去合和中心食晏, 食粥粉面飯。舖頭冇開,侍應叫我哋去隔離酒樓話同一集團食物都是一樣。開場後睇餐牌和點心紙發現完全不同,只有酒樓點心和粥品,沒有生滾粥。再追問,原來會麵館已停業六個多月,侍應完全沒有講清楚,還說食物一樣,誤導消費者。合和中心廣告牌及指示亦唔清楚指明餐廳經已結業。最終不歡而散,轉塲再吃午餐。👎🏼👎🏼👎🏼
2021-02-20
2020-11-19 2832 views
今個月老公調左灣仔返工,緊係要過嚟陪佢食個午飯,第一次就搵到呢間不錯的選擇,不算多人,清靜,環境闊落最近餐牌已經轉左,所以特登寫食評update 返各位食客!可能疫情關係,廚房師傅少左,所以已經無粥粉麵,主要食點心、小菜。雖然一開始有點失望,但試左兩個小菜都算不錯,$168兩個都好大碟,三到四人食都可以!咕嚕肉煎麵餅,咕嚕肉不算多,但味道酸甜適中,麵餅好脆!海皇勝瓜蕃茄湯飯,超足料呀!個湯底好好味 !

咕嚕肉煎麵餅,咕嚕肉不算多,但味道酸甜適中,麵餅好脆!

海皇勝瓜蕃茄湯飯,超足料呀!個湯底好好味 !

2020-11-17
$115 (Lunch)
2020-01-28 3357 views
今天到了位於灣仔合和中心的薈麵館和同事餞行,叫了一個六人餐,有一碟脆卜卜的炒麵、海鮮炒飯和一些點心。我最喜歡點心當中的青瓜粉皮花生,非常美味,青瓜很清脆爽口,醬汁很好味,極力推介。另外一碟就是炸鯪魚球,魚肉很豐厚,不會有很粉的感覺。我覺得這間麵館的食物性價比高,大家不妨來吃一個午餐,不錯!

另外一碟就是炸鯪魚球,魚肉很豐厚,不會有很粉的感覺。

我覺得這間麵館的食物性價比高,大家不妨來吃一個午餐,不錯!
2020-01-13
Type of Meal
Lunch
  • 青瓜粉皮花生
  • 炸鯪魚球
2020-01-03 2044 views
中式餐點:主攻粥品炒麵炸物點心值得一試好大碟嘅炒麵鬆脆嘅春卷好味嘅腐皮超大件嘅煎蘿蔔糕煲得好眠的粥有豬潤粥,魚滑粥,肉球粥,滑雞粥,田雞粥大碗大碗好大碗,好熱好熱好熱熱耐心食耐心等耐心品嚐
中式餐點:主攻粥品炒麵炸物
點心值得一試
好大碟嘅炒麵
鬆脆嘅春卷
好味嘅腐皮
超大件嘅煎蘿蔔糕
煲得好眠的粥
有豬潤粥,魚滑粥,肉球粥,滑雞粥,田雞粥
大碗大碗好大碗,好熱好熱好熱熱
耐心食耐心等耐心品嚐
Type of Meal
Lunch
2019-06-04 4132 views
係灣仔食lunch最慘係到到都坐唔耐,想同朋友坐底食下飯傾下計都難,今日難得朋友出來一齊lunch, 就揀咗呢間試下。雖然本身睇價錢比其他人粉麵餐廳貴,但見佢啲位都舒服,所以就決定試下。去到時大約1點鐘,都唔洗等位就即刻有得入,仲有卡位坐。佢哋lunch set都幾多選擇,粥粉麵飯都有得揀,本身想試粥,但驚好熱,所以就揀咗個撈麵,而且仲可以加油菜、點心、炒米粉、糭或者甜品,咁計落又唔係話太貴。我叫咗個鯪魚球撈麵,比想像中多鯪魚球,個麵都OK, 係個撈汁有啲普通咁。食完其實仲可以慢慢坐,又有茶飲,可惜趕住返公司,下次想搵間坐耐啲既餐廳可以考慮呢間
2019-05-05 2341 views
同朋友去咗合和薈麵館食午餐,第一次嚟呢度食嘢,地方幾闊落,我點了乳豬六寶飯,甫上枱,擺碟幾靚,乳豬皮燒得香脆,又有乳豬醬可以點,都幾好食。我配了一碗熱雪耳燉木瓜糖水,份量不多,但幾滋潤,味道不錯。
我配了一碗熱雪耳燉木瓜糖水,份量不多,但幾滋潤,味道不錯。
2019-04-23 1693 views
原汁柱候牛腩撈麵🐮🍜.其實係茶樓黎既有點心食,但都可以點粥麵餐,可以粥或麵+小點/特點/油菜🥬。不過小編想普通食碗麵都可以啊😌叫左個原汁柱候牛腩撈麵🐮,賣相都唔錯,牛筋牛腩都有,炆得算入味同埋好林,仲有兩大條菜🥬。但河粉個汁就要彈一彈👎🏻,色水好淺,味道好淡完全帶唔出個香味,而且落得好少根本撈唔晒啲河粉啊!淨係靠牛腩先有返啲味!好彩個撈麵既湯不錯,鹼水味無乜(因為小編好怕),反而幾清甜可直接飲用。
原汁柱候牛腩撈麵🐮🍜
2019-04-15 1191 views
今天共六位同事一起到合和這間中菜廳吃中午飯,人不多不用等位已有大檯。看到有個4-6人餐就立即點了,有兩大盤粉麵,4點心,菜和甜品等非常豐富。食物質素也可以,每人只是90左右已很飽。
2019-01-28 3627 views
今日同家人食下午茶,黎到灣仔合和。選了這間薈麵館。環境大又中式裝修設計,有雀籠燈、圓型窗設計服務就麻麻,原本要我們坐出面,好彩佢地都肯幫忙轉,但原來裡面有坐位,唔明點解要坐出去;另外,佢地服務態度都係麻麻地,我們點了雞粥,有個服務生無啦啦話無,點知就有雞粥到好奇怪!(粟米滑雞粥)配了脆脆片、香蔥粒粒都幾大碗!粥好綿好滑、雞香滑軟腍、有粒粒粟米口感(叉燒腸粉)腸粉好香滑,叉燒都足夠;口感都唔錯!(菠蘿叉燒餐包)香脆外皮,微熱的溫度!叉燒餡的!(香芋黑椒鴨掌)好香鴨掌的味道,黑椒味香濃,芋頭軟(鮮蝦菜苗餃)一籠4隻,幾好!好透明的餃皮餡好多蝦同菜苗(山竹陳皮牛肉球)山竹牛肉球好香軟又有粒粒馬蹄爽口,枝竹好入味,整體正(上湯火腿鮮竹卷)鮮竹好軟腍在上湯中吸收了湯汁,好正!內餡有菜有肉,唔錯
今日同家人食下午茶,黎到灣仔合和。選了這間薈麵館。
環境大又中式裝修設計,有雀籠燈、圓型窗設計

好奇怪!
(粟米滑雞粥)

配了脆脆片、香蔥粒粒

都幾大碗!
粟米滑雞粥

粥好綿好滑、雞香滑軟腍、有粒粒粟米口感

(叉燒腸粉)
叉燒腸粉

腸粉好香滑,叉燒都足夠;口感都唔錯!

(菠蘿叉燒餐包)
菠蘿叉燒餐包

香脆外皮,微熱的溫度!叉燒餡的!
(香芋黑椒鴨掌)
香芋黑椒鴨掌

好香鴨掌的味道,黑椒味香濃,芋頭軟

(鮮蝦菜苗餃)
鮮蝦菜苗餃

一籠4隻,幾好!好透明的餃皮

餡好多蝦同菜苗

(山竹陳皮牛肉球)
山竹陳皮牛肉球

山竹牛肉球好香軟又有粒粒馬蹄爽口,枝竹好入味,整體正

(上湯火腿鮮竹卷)

鮮竹好軟腍在上湯中吸收了湯汁,好正!內餡有菜有肉,唔錯

上湯火腿鮮竹卷

2019-01-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$65 (Tea)
叉燒腸粉
菠蘿叉燒餐包
香芋黑椒鴨掌
鮮蝦菜苗餃
山竹陳皮牛肉球
上湯火腿鮮竹卷
2019-01-10 1927 views
很久之前曾經在此餐館吃過午餐,人流太多又坐得很擠迫,留給我一個不太好的印象。今晚剛巧在附近上學,我與我的同學經過這間餐館看到只有幾個人,由於我們只有一個鐘頭時間進食,不想再浪費時間去覓食,索性便走入,去了。我們叫了兩個套餐:分別是鮮蝦雲吞湯麵配真材實料鹹肉粽($62),鮮魚片頭湯河粉配油菜($58),實際上食物味道可説是一般,尤其是鹹肉粽不夠熱,所以入口不夠軟熟,但如果想安坐係一個寧靜的環境進食,這兒不失是一個好選擇。餐館結束時間是晚上九時,雖然我們去到餐館大約是晚上七點鐘,這個黃金時間仍然只是零星有幾個客人,這兒還要收取茶錢,每人是$3,再加一服務費,以這樣的環境與食物,性價是較高的,但只限於晚餐。

2019-01-08
$69 (Dinner)
2018-11-26 1427 views
去薈麵館同阿媽會面下,見食評話呢度水凖ok,可以坐得耐少少,不過價錢唔算特別平,因為有茶芥同加一。至於服務就差到一個點,坐低好耐三推四請都比唔到menu!自己去拎一坐低侍應就問我哋食乜!!加茶又加到成枱係,sorry都無聲!!!原汁柱候牛腩撈麵+板煎家郷鯪魚餅 $72🥢🥢🥢牛腩腍又唔黏牙,但柱候味不足,牛筋多過腩,撈麵爽口彈牙,腩汁太少;鯪魚餅ok但有碎骨,如果有加果皮就正鮮蝦雲吞麵+芥蘭 $38🥢🥢🥢鮮蝦新鮮彈牙,但調味過咸,雲吞麵同樣爽口彈牙,唯欠缺鹼水味;芥蘭嫩兼無渣無苦澀,份量唔少二人共消費:$128

原汁柱候牛腩撈麵+板煎家郷鯪魚餅 $72🥢🥢🥢

鮮蝦雲吞麵+芥蘭 $38🥢🥢🥢

二人共消費:$128
2018-11-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$64 (Tea)
Happy Friday night同男友想去利東街拍下拖睇下大白兔.順便去灣仔揾食.今次揀左lee間薈麵館.叫左個二人餐Lee到餐廳環境寧靜又舒服.唔算逼人.幾好.Lee個二人餐真係不得了.超飽-炒粉麵飯一款-點心三款-小食一款-油菜一款-飲品/甜品兩款好開動我地個二人餐la.泡椒冰浸豬水(個味ok,不過略嫌淋左DD,又多毛)娃娃菜瑤柱鮮龍躉粒薑米炒飯(正)(個炒飯炒到夠曬乾身粒粒分明.龍躉粒又夠彈牙)羅白絲煎蝦餅(幾香不過淋左D)北菇牛肉球(牛肉幾彈牙食得出係即叫即蒸)蟹籽燒賣皇(可以勝任燒賣皇個名,做足本份好味彈牙)我推介個糖水.真係意想不到...會食到送ga糖水可以咁有heart咁好食白果腐竹糖水(好香又足料又唔太甜)雪耳燉木瓜糖水(清潤又好味)下次可能會試下個麵餐(好似好抵食)or會想黎單點個糖水食下.
叫左個二人餐
Lee到餐廳環境寧靜又舒服.唔算逼人.幾好.
Lee個二人餐真係不得了.超飽
-炒粉麵飯一款
-點心三款
-小食一款
-油菜一款
-飲品/甜品兩款
好開動我地個二人餐la.
泡椒冰浸豬水(個味ok,不過略嫌淋左DD,又多毛)
泡椒水浸豬手

娃娃菜
娃娃菜

瑤柱鮮龍躉粒薑米炒飯(正)
(個炒飯炒到夠曬乾身粒粒分明.龍躉粒又夠彈牙)
搖柱鮮龍躉粒薑米炒飯

羅白絲煎蝦餅(幾香不過淋左D)
蘿白絲煎蝦餅

北菇牛肉球(牛肉幾彈牙食得出係即叫即蒸)
北菇牛肉球

蟹籽燒賣皇(可以勝任燒賣皇個名,做足本份好味彈牙)
蟹籽燒賣皇

白果腐竹糖水(好香又足料又唔太甜)
雪耳燉木瓜糖水(清潤又好味)
福果腐竹糖水&清潤雪耳燉木瓜

下次可能會試下個麵餐(好似好抵食)
or會想黎單點個糖水食下.
1930 views
  • 福果腐竹糖水
  • 蟹籽燒賣皇
  • 瑤柱鮮龍躉粒薑米炒飯
2018-09-10 1433 views
今日食LUNCH揀左呢間,今日去到唔太多人,冇BOOK位都唔係好駛等,即刻可以安排入座佢呢度有一人套餐、2-3人套餐、4-5人套餐一人套餐就係粥或麵,加小食、點心或菜..60-80元不等,但我地去過幾次都好少一人一個餐咁ORDER,通常叫幾人套餐SHARE黎食,多D野食又抵食D今日我地一人5人,叫左一個2-3人套餐加一個一人套餐2-3人套餐有3個點心、一個炒飯/麵、一個菜、一個小食加甜品我地揀左一個X燒包、燒賣、春卷炒麵、一字雞翼食物質素幾好,因為佢其實係隔離酒樓的食物,所以都幾好加上唔駛加一,價錢又抵平均HK$70,所以都好好
佢呢度有一人套餐、2-3人套餐、4-5人套餐

一人套餐就係粥或麵,加小食、點心或菜..

今日我地一人5人,叫左一個2-3人套餐加一個一人套餐
我地揀左一個X燒包、燒賣、春卷
炒麵、一字雞翼
食物質素幾好,因為佢其實係隔離酒樓的食物,所以都幾好
加上唔駛加一,價錢又抵
平均HK$70,所以都好好
2018-09-09 831 views
一行六人到合和lunch ,叫了4-6人餐,極抵食!三個男人都食得飽飽個set 內有前菜、點心、炒粉飯、甜品,又大碟,真係平靚正!當中既「爽脆鯇魚」係必食,女性朋友很怕腥都話好味,又鮮又甜又爽又脆再加上花生很脆,唔會「林」左,成碟都很新鮮!春卷比很多酒樓好味!腸粉大件又好味,好足料!很滑!蝦餅也不錯!瑤柱蛋白炒飯,香噴噴,粒粒黃金米飯,非常開胃!龍蘇豉油王炒noodle! Squids 出奇地多!又大條又美味!除左酒樓,又多一個選擇食晏了!

再加上花生很脆,唔會「林」左,成碟都很新鮮!

春卷比很多酒樓好味!

腸粉大件又好味,好足料!很滑!

蝦餅也不錯!

瑤柱蛋白炒飯,香噴噴,粒粒黃金米飯,非常開胃!

除左酒樓,又多一個選擇食晏了!
$100 (Lunch)
  • 爽脆薑蔥鯇魚皮