2014-11-23
米妮今日同米奇黎到焗廚補祝生日。見Openrice食評不錯,決定一試!店面得20個位,較為窄,好在米奇同米妮早到,所以唔駛點等就有位。米妮叫左法式烤寶雲高羊扒餐,米奇叫左薰衣草烤鴨胸拼澳洲西冷牛扒拼忌廉薯皇餐。先上餐湯,完全係難飲!估唔到一開始就搞成咁!辣蕃茄湯除左辣之外又鹹,個味似蕃茄醬多過新鮮蕃茄煲嘅,無誠意 香草忌廉湯怪味,唔知係咪米妮食左個蕃茄湯先試個忌廉湯搞到個味蕾已經變左,但真係覺得有d葡汁味 跟住上的蘇菲黑松露芝士饀餅,唔錯,黑松露好香,入面d雜菌唔會太濕,饀餅皮脆(其實同出面賣的手抓餅一樣),加埋d菌真係唔錯 ,一試無妨,但價錢稍嫌貴。到主菜,先上米奇果份,我見到就呆左,牛扒好薄,試埋不得了,同茶餐廳快餐一樣,無牛肉味 !試埋個鴨胸,明顯煎過龍,外面乾左,得個忌廉薯皇過到關。到埋米妮個主菜,法式烤寶雲高羊扒,上個陣覺得賣相唔錯,食落就真係覺得絕對無下次了。羊扒鹹到不得了,好似超市賣d燒烤包的質素,加埋上面鹹到似鹽的麵包糠,簡直唔知自己食緊乜肉!估唔到好好地一次慶祝生日的晚餐會搞到咁唔愉快,咁高的價錢咁低的質素真係第一次,亦都唔會有下次!後記:食完好口乾
後記:食完好口乾