2019-11-18
其實食咗好耐,寫咗食評但未得閒上載。今次係我第一次試鴨大哥,飲中午茶。以為佢淨係整鴨既菜式叻,估唔到點心比我想像中好,點心師傅手勢幾好,點心幾細緻,唔算重口味,唔油膩,ok的!一共叫咗四個點心,有菜苗餃、合桃包(很有口感)、魚肚綿花雞、蘿白糕(有粗粗的蘿白條),仲有一碟五柳火鴨絲炆米,試吓佢啲鴨。老實說,鴨皮多過鴨肉,鴨肉有點「鞋」,但整體味道幾好,甜酸汁味道剛好,汁量適中(不是水汪汪),份量ok!想提一點,他們是用茶包沖茶的,雖然茶壼清潔方便相對會簡單乾淨啲,但要焗要浸半個鐘茶味先開始出,本人口味覺得茶味比淨用茶葉不夠濃不夠香,如果喜歡品茗的,可能會不夠滿足!服務方面,未試之前見到好多食評好壞參半,自己試過之後,覺得服務員uncles態度尚可以,總算對其餐廳食物了解,有問題都答到。另外,有一位男(經理?)打全場的,又在門口接待,又在餐廳內招呼客人的,他的服務態度非常認真友善,常掛笑容,有種精神爽利既感覺,值得一讚!希望其他服務員uncles可以再進步!
今次係我第一次試鴨大哥,飲中午茶。