2016-03-27
第一次的美味正宗印度菜印度式嘅小食都會經常食,因為公司附近有一間cafe 嘅一個雞肉鹹角十分好吃,基本上每一兩個星期都會食一次!但係正式去食印度菜呢今次又真係第一次去喎! 今次你都係亞士厘道嘅一間有米之蓮推薦的40年印度菜館GAYLORD , 上到去已經有一位超級靚嘅印度美女迎接。呢間印度餐廳嘅環境好高級,美女侍應緊安排左我坐響每一晚七點半到九點鐘表演位置嘅最靚座位,可以近距離觀賞印度現場音樂。餐廳會附送餐前小吃,呢個脆片配上新鮮嘅蔬菜粒食落清新可口!我自己咁鍾意食雞肉餡角,嚟到呢間咁正宗嘅印度餐當然唔可以唔叫啦!雞肉餡角(一客四件)熱辣辣,上枱嘅時候唔會油淋淋,精細別緻,餡料味道很好,不會太濃,香料味道温和,果然正宗印度餐廳做得更加出色!配上薄荷將特別好吃!主菜點左精雜錦燒烤Tandoori Mixed Grill有大蝦,鮮魚,雞同羊等的雜錦燒,最適合我呢啲樣樣都嘗試又食唔得多嘅人!好驚喜地第一次食到印度菜嘅燒烤可以燒到肉汁都keep得到,因為平時食泰國同埋印度嘅燒烤雞都會好乾架,但係呢一個雜錦燒烤裏嘅所有肉類都濕潤,不會過乾,口感剛好!再次發現呢個薄荷醬果然係任何情況都百搭嘅~ 配
印度式嘅小食都會經常食,因為公司附近有一間cafe 嘅一個雞肉鹹角十分好吃,基本上每一兩個星期都會食一次! 但係正式去食印度菜呢今次又真係第一次去喎! 今次你都係亞士厘道嘅一間有米之蓮推薦的40年印度菜館GAYLORD , 上到去已經有一位超級靚嘅印度美女迎接。
Tandoori Mixed Grill 有大蝦,鮮魚,雞同羊等的雜錦燒,最適合我呢啲樣樣都嘗試又食唔得多嘅人!好驚喜地第一次食到印度菜嘅燒烤可以燒到肉汁都keep得到,因為平時食泰國同埋印度嘅燒烤雞都會好乾架,但係呢一個雜錦燒烤裏嘅所有肉類都濕潤,不會過乾,口感剛好!
再次發現呢個薄荷醬果然係任何情況都百搭嘅~ 配上烤肉都好好味啊!
呢個菜個名呢有少少令人聯想錯嘅,如果呢你就咁睇你會以為係滑汁配芝士球,但其實呢應該係滑汁芝士配薯球。咁樣理解呢各位就會明好多啦!
芝士汁香濃美味,帶點點嘅咖喱香,十分惹味出色,而薯球應該唔係單只用薯仔咁簡單,我相信應該係用咗印度米同埋鴨嘴豆配上薯蓉炸出嚟嘅球,十分之好味而且好飽肚!
有咁多汁,又點可以唔叫翻個烤餅食埋啲咁正嘅醬汁呢! 呢度嘅烤餅選擇十分多,講緊有十幾20種!分別包括會係麵粉嘅品種,比例,味道,同埋一啲製法都有分別嘅,有興趣嘅朋友可以問一問佢哋嘅 侍應們佢哋好樂意去解答!
Garlic Nann 蒜蓉烤包一到枱香味撲鼻,蒜蓉香味真係連隔離枱都聞得到,食落煙韌而且烤得香脆可口。很正!
尖沙咀亞士厘道23-25號雅士利中心1樓