2015-06-12 1591 views
一路都知呢度有大排檔, 但又懶行咁遠, 今日啱响大陸返嚟, 坐火車轉馬鐵嚟食晚飯, 行勻成個冬菇亭, 呢間夠大又唔太多人, 幾部電視睇, 就先嚟呢間試下先~  藍妹老公突然抽起條筋, 話想食鴨舌配啤酒, 見佢咁高興, 就倍佢啤一啤, 所以佢就叫咗比較淡口的藍妹, 雖然我少飲酒, 但佢夠冰凍, 又淡口, 真係好正~  金沙海中蝦原本我仲以為"金沙"即係炸香咗果d蒜茸, 到上枱先知, 原來係鹽蛋黃加牛油煮完再兜返勻d海, 味道都OK, 中蝦雖然細隻, 但都夠肥仔, 而且都算爽口~  椒鹽焗鴨舌老公話以佢食咗咁多年椒鹽鴨舌, 未見過一間係撲粉再炸, 通常都係就咁油泡, 再撈椒鹽, 開頭熱果陣都仲可以, 但一凍咗, 外皮果層粉好un, 少少界咀, 而且椒鹽味又唔夠~  蠔仔粥我只係加咗少少胡椒粉啫, 點解會咁辣? 原來落咗好多黑椒碎, 可能同d蠔仔一齊醃, 驚佢腥掛? 但對我呢d唔食得辣, 唔可以接受, 不過佢d蠔仔就好肥仔~   涼瓜魚腩煲都算好多涼瓜同好多魚腩, 而且魚腩都唔算多骨, 又走過油, 唔會散哂, 個芡汁又唔會好勁, 凍咗都冇一大pet"琼"住, 但唔多唔少都有少少杰啦

椒鹽焗鴨舌
椒鹽焗鴨舌

蠔仔粥
蠔仔粥

涼瓜魚腩煲
都算好多涼瓜同好多魚腩, 而且魚腩都唔算多骨, 又走過油, 唔會散哂, 個芡汁又唔會好勁, 凍咗都冇一大pet"琼"住, 但唔多唔少都有少少杰啦~

我係一個從來只會睇新聞播果足球d精華片段, 但今次咁啱香港有邀請賽, 仲要明珠台直播, 你知大排檔最多"佬", 所以一夠鐘就轉咗去播足球, 咁我坐正响電視面前, 唔睇又冇得送飯, 於是第一次認真睇一場足球比賽, 但原來冇我想像中咁悶~

2014-10-14
$133 (Dinner)