Happy Friday, 梗係要食好野,慢慢享受下呢刻架啦😄灣仔同CWB一帶真係好多野食,睇到眼花撩亂😵突然醒起朋友話呢間沾麵好食既然未食過沾麵,而朋友又講左咁耐,一於同佢一齊去食啦😎去到7點幾,唔駛等位,可以直接入去👍我揀左個辛辣沾麵小辣($93)加日式芝士雜坎($20),朋友就揀濃香櫻蝦沾麵($93)加100G拉麵($15)辛辣沾麵小辣($93)湯: 本身以為碗湯會好紅,點知上到枱完全無紅色..望落去一啲辣既感覺都無😧試左啖沾麵,先發現原來呢個辣係慢慢由喉嚨滲番出黎,唔會辣到條脷而無左味覺呢個辣度對我黎講 岩岩好🙂辣度值得一讚,但個湯鹹左啲,食完之後飲左好多水😫麵: 我揀左硬啲,硬得黎都彈牙同有口感,合格 叉燒: 有兩薄塊,味道唔算話好特別但驚喜既係叉燒兩面有燒過,燒到有微微焦同脆👍 食落有兩種口感濃香櫻蝦沾麵($93)湯: 樣子非常吸引!!滿鋪櫻花蝦,而且蝦味濃郁!! 而且湯底又唔會太鹹,比辛辣好味。其他配料同辛辣一樣日式芝士雜坎($20)職員拎左我個湯底去整,大概一個字整好樣子唔太討好😰,但拉絲力好強一邊食,一邊要用紙巾抺下巴,因為啲芝士絲跌哂落下巴度😂不過,我係一個芝士控,

灣仔同CWB一帶真係好多野食,睇到眼花撩亂😵

突然醒起朋友話呢間沾麵好食

既然未食過沾麵,而朋友又講左咁耐,一於同佢一齊去食啦😎

去到7點幾,唔駛等位,可以直接入去👍

辛辣沾麵小辣($93)
辛辣沾麵

呢個辣度對我黎講 岩岩好🙂

辣度值得一讚,但個湯鹹左啲,食完之後飲左好多水😫

麵: 我揀左硬啲,硬得黎都彈牙同有口感,合格

辛辣沾麵湯
叉燒: 有兩薄塊,味道唔算話好特別

濃香櫻蝦沾麵($93)
濃香櫻蝦沾麵湯

其他配料同辛辣一樣

日式芝士雜坎($20)
日式芝士雜坎
職員拎左我個湯底去整,大概一個字整好

樣子唔太討好😰,但拉絲力好強

一邊食,一邊要用紙巾抺下巴,因為啲芝士絲跌哂落下巴度😂

不過,我係一個芝士控,我估個湯底本身味太濃,而呢度用既芝士味太淡

所以食唔出芝士味..無想像中既好食,而感到失望😭

其實我到而家都唔明沾麵有乜咁特別?! 只係將個拉麵同個湯分開上

但食果陣又要將佢地合番埋黎食,咁點解一開始唔將佢地放埋一齊,而要分開呢?🤔

分開左個湯同個面都凍得比平時快..
2017-03-17
$110 (Dinner)
濃香櫻蝦沾麵湯