2018-11-09
第一次食土耳其菜,估唔到咁新奇!我同朋友兩個人叫咗dinner set for 2($498),本身冇包餐湯,但係餐廳話送餐湯俾我地試下!餐湯係扁豆湯,啖啖都飲到豆蓉,香滑creamy。 特色沙律,有沙律菜、蕃茄仔、青瓜、紅蘿蔔片等等,非常新鮮爽脆,特別中意蕃茄仔嘅口感同甜味。 特色小食,係炸薯條、燒茄子,上面鋪咗2片薄餅,香口得黎又唔油,燒茄子特別惹味,仲配上茄醬同埋麻醬,攞薄餅包住食就更有風味。 主菜我揀咗牛肉,係薄切牛扒配薄餅。牛扒有一個手掌咁大,用黑椒粒黎調味,唔會太生,係我中意嘅熟度,肉質條理分明,鮮甜得黎又非常有口感。 估唔到竟然再送咗甜品,係伊斯坦堡龍鬚糖,賣相精緻,食落同香港嘅最大分別係,佢冇咁入口即溶,所以反而食到層層嘅絲。隔離仲有一爐土耳其嘅糖,口感唔知點形容好,好特別。 依款係土耳其茶,類似紅茶嘅味道,可以加少少檸檬汁同糖黎調味。 土耳其菜有啲似西餐,但係會 佢嘅調味同醬料同西餐又唔同喎,仲有唔少特色菜,值得一試!