2023-08-20
今日終於第一次行故宮博物館,真係地大物博,但係又唔想行返去圓方食嘢,俾我發現咗呢間下江南,位置喺入口轉左就到啦。樓底好高,餐廳裝修光猛,而且位置闊落,仲有無敵海景添。一行兩人我哋都揀咗下江南套餐,有兩款涼菜一副主食。醉珍肝+夫妻肺片配山東肉夾饃($168): 兩道冷盤:前者帶有微微嘅酒香味,醃得好入味,後者稍為有少少辣,但係朋友覺得辣得過癮,而且份量都算還可以,兩人share試食都ok。山東肉夾饃已經好細心咁上菜嘅時候切開左4份,本身以為會係白刈包,點知原來係好似煎酥餅咁樣嘅形式。入邊嘅豬肉有少少似滷肉飯咁,一半肥一半瘦令到油香更加出。鹽水鴨+手拍青瓜伴雲耳配火熏玉蓮鴨子麵($178) :兩道前菜:鹽水鴨份量都還好,而且葉得入味,唔需要點任何汁都可以,手拍青瓜伴零耳最啱做前菜,帶點微辣嘅冷盤最開胃。玉蓮鴨子麵都係第一次聽,鴨炆得好淋,差不多到入口即溶嘅感覺,覺得呢度菜好有特色,特別加咗蓮子令到口感更豐富。相比之下鹽水鴨嘅口感顯得更加實在。百香果青檸烏龍($48): 見到滿滿嘅百香果肉喺杯入邊加上青檸烏龍,自己覺得係一個好好嘅配搭。唔會特別太甜,感覺清新。驢打滾($58): 睇佢哋嘅餐牌
一行兩人我哋都揀咗下江南套餐,有兩款涼菜一副主食。
醉珍肝+夫妻肺片配山東肉夾饃($168):
鹽水鴨+手拍青瓜伴雲耳配火熏玉蓮鴨子麵($178) :
驢打滾($58): 睇佢哋嘅餐牌先見到原來呢一道甜品係慈禧太后嘅最愛,簡單來講係一大塊嘅糯米,加上紅豆蓉再捲埋一齊。紅豆蓉唔會特別好甜,食到淡淡的紅豆味。用距離,總之呢度晚餐實在一流。
總結:宮廷菜感覺令人好奇,餐牌提供嘅唔會係一般香港人食開嘅選擇,但係口味同我哋相若,用心經營落去嘅話會令到前往故宮博物館嘅遊客體驗再豐富一點。特別喜歡餐牌上面嘅小故事,令人知道更加多以前宮廷嘅生活。