2021-10-28
一門呢間餐廳其實我好多年前已經同屋企人食過,記得好好食,所以今次就同朋友再黎試一試。我地一早預約左,平日時間餐廳都坐滿超過一半客人,職員好好笑容,隔住口罩都感受到,值得一讚。我地點左以下食物:白身魚薄切-金線鯛刺身($240)經過輕微火炙,顏色好靚,依然保持見到金線刺身非常新鮮,是時令刺身,我也是第一次吃這種刺身肉質柔軟而且非常鮮甜,口腔亦有種淡淡餘韻,令人回味無窮壽司盛盒(六件)($160),每款有兩件,靚到好似藝術品咁,每件都要close up影返張相師傅說每件都是時令壽司瀨尿蝦壽司第一次食瀨尿蝦做的壽司,原來都好適合,面頭有薑蓉增加風味,瀨尿蝦夠爽口白身魚壽司面頭有蟹子點綴,而且魚味好新鮮帆立貝壽司師傅介開有花紋,面頭輕輕燒過,面頭有甜甜地的醬,帆立貝又厚又大粒,好滋味睇得又食得,非常高質!東洋卷($72)呢個朋友話見網上多人點,所以就點了我原本唔太大興趣,因為我幻想唔到佢係點樣的味道點知食落就覺得好好味!材料好配搭,鰻魚味最出,又夠厚肉蛋味造成的皮亦有香濃蛋味,蟹子同牛油果增加口感呢個卷真心有驚喜豚肉石頭燒飯($96)當我地影完相之後侍應就會幫我地拌勻個飯有輕微飯焦很香口醬汁甜
我地點左以下食物:
白身魚薄切-金線鯛刺身($240)
經過輕微火炙,顏色好靚,依然保持見到金線
刺身非常新鮮,是時令刺身,我也是第一次吃這種刺身
肉質柔軟而且非常鮮甜,口腔亦有種淡淡餘韻,令人回味無窮
師傅說每件都是時令壽司
瀨尿蝦壽司
白身魚壽司 面頭有蟹子點綴,而且魚味好新鮮
帆立貝壽司 師傅介開有花紋,面頭輕輕燒過,面頭有甜甜地的醬,帆立貝又厚又大粒,好滋味
睇得又食得,非常高質!
東洋卷($72)
呢個朋友話見網上多人點,所以就點了
我原本唔太大興趣,因為我幻想唔到佢係點樣的味道
點知食落就覺得好好味!材料好配搭,鰻魚味最出,又夠厚肉
蛋味造成的皮亦有香濃蛋味,蟹子同牛油果增加口感
呢個卷真心有驚喜
豚肉石頭燒飯($96)
當我地影完相之後侍應就會幫我地拌勻個飯
有輕微飯焦很香口
醬汁甜甜地幾好味
豬肉亦都唔韌
番茄海鮮湯($180) 呢個湯好足料,有兩大隻蝦,蜆,帶子,菜
個湯除左好濃的番茄味,亦飲到蝦同海鮮的甜味
菜亦都索哂湯汁非常滋味
鍾意海鮮湯的朋友一定要點
飲品方面,我點了海鹽荔枝梳打($42),朋友點了柚子梳打($42)
海鹽荔枝梳打比較少飲,原來咸味同荔枝甜味亦都好配襯,啱哂我呢啲鍾意海鹽的人。朋友話佢杯柚子梳打都好味。
今次第二次黎食個感覺一樣好滿足,呢間餐廳果然值得再次光顧!而且好欣賞餐廳裝修,好靚好有日本風味。