2021-05-03
星期初曾到尖沙咀朝聖第一次,食物 ok 服務就有改善空間。點知今日到九龍塘店才發現什麼叫做低處未算低⋯⋯今日主要係食飯,因為麵已經食過。白松露油厚燒牛舌飯定食 $148 配牛脷清湯、沙律及墨魚粒/粟米粒前菜飯中央有一隻生雞蛋,與飯不成正比,所以變成蛋漿飯😣牛舌有炙燒但沒有油份,欠缺調味,幾片牛舌一點味道都冇 😞牛脷湯胡椒粉味太重 😣沙律及前菜調味亦重手 😫燒豚肉小碗飯 $55溏心蛋正常 😌飯面有醬油調味 😋燒豚肉及京蔥絲有炙燒香味,豚肉有味道,整體一定比牛舌飯好 😙吉列香草車海老 $80冇估到以這個價錢只得一隻,因為餐牌冇寫亦只怪我冇問。類似炸蟹鉗嘅物體,香草味唔重,味道 ok , 蝦膠+1隻蝦,連炸蝦頭一齊上檯。最精彩係嗰個自製 tartare sauce 好嘢味。但整體性價比太低,唔會有下次👎🏼涼拌墨魚頭 $65尖沙咀用碟上,九龍塘用碗上,兩者都有雪凍隻碟/碗才盛載食物,細心味道冇特別,但感覺 portion 細咗,希望係我嘅錯覺👌🏼京蔥味噌豆腐 $65碎京蔥混合紅味噌做調味,有輕微辣味,豆腐披上漿糊再油炸,係一個熱食,呢個份量就大件夾抵食了 😑呢間食肆有多款食物都用上白松露油,黑
今日主要係食飯,因為麵已經食過。
白松露油厚燒牛舌飯定食 $148
配牛脷清湯、沙律及墨魚粒/粟米粒前菜
飯中央有一隻生雞蛋,與飯不成正比,所以變成蛋漿飯😣
牛舌有炙燒但沒有油份,欠缺調味,幾片牛舌一點味道都冇 😞
牛脷湯胡椒粉味太重 😣
沙律及前菜調味亦重手 😫
燒豚肉小碗飯 $55
溏心蛋正常 😌
飯面有醬油調味 😋
吉列香草車海老 $80
冇估到以這個價錢只得一隻,因為餐牌冇寫亦只怪我冇問。
最精彩係嗰個自製 tartare sauce 好嘢味。
但整體性價比太低,唔會有下次👎🏼
涼拌墨魚頭 $65
京蔥味噌豆腐 $65
呢間食肆有多款食物都用上白松露油,黑松露醬來提味,這樣反令到口味單一化。
九龍塘店同尖沙咀店嘅餐牌不同,原本來是想吃銀鱈魚醬油燒,一口芝士脆豚,但呢度冇 😲。
今日係周日,所以樓面侍應及廚房都俾尖沙咀店多人,但門口冇帶位員,我就依規矩攞飛仔等叫號入座,突然跑來幾家人在門口左望右望,然後有個女仔立即走出來接待,可惜佢哋只照顧家庭客,前後入了三檯 family 才到我的二人檯 😤😠😡
座位之間實在太逼夾,每張兩人枱上面仲有塊大膠板,實在太侷促 😒
有米芝蓮一星嘅食肆,點解會有咁嘅服務水準⋯⋯點解⋯⋯點解呀⋯⋯
🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔