2021-10-02 518 views
今日新嘗試黎食尼泊爾菜🤩印度菜間中都會食,尼泊爾菜就真係第一次試!平時好怕食印度菜會太重口味太咸,尼泊爾菜就相對地冇咁濃味,但一樣會用相似嘅香料,例如瑪莎拉、薑黃、孜然…等等,用料相似但風格完全唔一樣😮呢間小店係朋友介紹,叫佢做小店因為店面真係唔大,全店得3張檯不過都算闊落坐得舒服,今日嘅主菜係Momo,姐係尼泊爾餃子,外型望落有d似中式餃子、小籠包,外皮較厚,但隻隻都包得好靚,用嘅係天然色素,色彩繽紛,重即叫即整,原個蒸籠上,保證新鮮熱辣👍🏻*Hainanese Chicken Momo $98*估唔到尼泊爾餃子都會crossover海南雞,非常足料,大大舊連皮雞肉非常嫩滑,入面真係有飯架,撈埋d薑蔥蒜頭辣椒好惹味,真係食緊海南雞飯一樣,重有雞醬同薑蓉比你點,有驚喜😍😍😍*Fire in the Holes Lamb Momo $98*雖然餐牌寫呢款momo係super spicy,但冇我想像中辣到噴火嘅程度,紅色外皮包住一粒粒嘅羊肉,用料一d都唔馬虎,食落有咬口,唔似得用免治肉嘅餃子,重可以點薄荷醬/辣醬黎食👍🏻*Dynamite Prawn Roll $118*我地兩隻大食積初初

*Hainanese Chicken Momo $98*

*Dynamite Prawn Roll $118*

我地兩隻大食積初初怕唔夠飽重叫左一個尼泊爾蛋卷,份量夠哂兩個人分享,外皮有d似酥餅但唔油膩,蝦肉係炸過嘅但咬落仍然爽口,自家製嘅醬汁加上切絲蔬菜,辣辣地味道都幾夾👍🏻
呢度除左傳統嘅momo重有好多款crossover菜式,下次要叫多幾個人黎試哂咁多款呀🤪🤪🤪