2015-12-11
同老公喺旺角行完街,正煩惱唔知食乜好,就路過呢間泰國嘢。聞到佢門口個串燒攤檔啲香味,已經比佢吸引住;再見佢平日都有人喺門口等位,覺得應該都有啲保證;最後上埋openrice到睇,原來有咁多正評添~咁就同老公決定等位都要試!等咗二十分鐘左右,終於有位。因為環境有限,且坐無虛席,所以都坐得比較逼。不過個非常敬業樂業嘅伙記非常好,見我哋買完嘢,一袋二袋,都主動幫我哋掛起啲嘢,費事逼住我哋。好喇,講番正題啲美食。話明係比佢啲串燒吸引,咁梗係先點兩串嚟試下。叫咗一串串燒沙爹雞、一串串燒沙爹豬。果然色、香、味俱全!嚟到嘅串燒同門口嘅一樣香噴噴,加上見到嫩滑嘅肉同一大堆金黃色嘅沙爹醬灑晒上面,真係望到人垂涎欲滴。放入口,肉質果然鮮嫩,唔會韌,又唔「鞋」。而且配上濃郁嘅香口沙爹醬,雖然係辣咗少少,不過辣得嚟好香,又唔會蓋過啲肉味,真係令人再三回味! 之後嚟嘅係冬蔭大頭蝦湯。本身都怕好辣,但好在都唔算。而且味道好濃郁。大大隻大頭蝦,令到冬蔭公嘅鮮甜味更為突出。而且份量都唔少,兩公婆飲極都飲唔完咁。 然後就到泰式菠蘿炒飯。好足料,嚟到嘅時候亦好香,真係枱枱都會叫嘅招牌菜!啲炒飯唔會太「林」,咬
串燒沙爹
冬蔭大頭蝦湯
然後就到泰式菠蘿炒飯。好足料,嚟到嘅時候亦好香,真係枱枱都會叫嘅招牌菜!啲炒飯唔會太「林」,咬口啱啱好。而除咗有好多洋蔥、粟米等配菜之外,啲海鮮配料亦都好多,而且雖然細細粒,但都好鮮甜呢!
泰式菠蘿炒飯
最後仲有加一蚊就可以叫嘅泰式木瓜沙律。不過呢個就辣咗啲,我唔係好食到。但老公就話好好食,木瓜辣得嚟好爽甜。結果佢一個清晒。
總括而言,樣樣嘢食都令人滿意,唔怪得知平日都爆滿啦!