2021-11-09
📍 𝐓𝐡𝐞 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫𝐟𝐥𝐲 𝐑𝐨𝐨𝐦香港最難Book嘅下午茶☕️,我係9月1日上午9點係官網Book左今日去食😋期待已久,去到餐廳嘅時候職員好細心咁問我同朋友有冇食物敏感🙇🏻♀️我本身對堅果類食物有敏感所以職員有幫我預備無堅果食品。我覺得因為我哋坐近窗嘅位置,有少少背光所以影相唔係特別靚,同埋冷氣好凍🌝如果大家需要預約嘅話記得我每個月嘅1號9點鐘去官網搶🙌🏻叫左一壺Choco Mint Truffle同Emperor’s White Garden ,可能飲唔慣所以覺得兩壺茶都係怪怪地,白茶好似飲緊香水咁🥶,相比之下Choco Mint Truffle好似好味啲飲到最尾感覺好似有少少薄荷味道🫖蟹肉牛油果青瓜三文治:包身較乾,蟹肉味香濃而且突出,反而食唔到牛油果味,四款三文治我覺得最好食係呢款,因為食落去好清新🌱芝士火腿三文治:麵包亦煮係偏乾,夾心嘅芝士鹹鹹地好creamy,同平時嘅芝士片唔同,上面亦有酸洋蔥、酸青瓜,我覺得如果宣揚重擺喺中間嗰夾心應該都會唔錯。魚子醬煙燻三文魚三文治,煙熏味真係幾重,中間嘅煙三文魚片毫不吝嗇,非常厚,口感一級棒👍🏻黑松露蛋沙律三文治,雖然食落口松露味極重
黑松露蛋沙律三文治,雖然食落口松露味極重,但係感覺上好似同蛋沙律嘅內餡料唔係好夾,我認為如果個蛋鹹少少會比較好食🥺
細細杯嘅蘑菇湯雖然佢好迷你,但好夠熱,有適量嘅蘑菇碎,比坊間普通餐廳嘅蘑菇湯相對上冇咁鹹,質地唔算太稠,好creamy好正🙌🏻🙌🏻
Scone好鬆脆,尤其是個餅底脆卜卜,其實我食完一個之後refill左4個😂佢嘅果醬有兩個味,分別係鮮橙整出嚟果醬,有大量橙肉,唔會太甜,雜莓果醬亦都係酸酸甜甜,Butter Cream比起普通牛油🧈
之後就係最期待嘅餐車出巡,由於我唔識得堅果嘅關係所以其實餐廳嘅每一款我全部都唔食得😂,我朋友每一樣多叫咗一份佢試吓個口感然後send俾我影吓相😍
抹紅豆慕絲撻,上面噴咗一層好薄嘅抹茶粉,中間抹茶慕絲味道香濃而不苦澀,中間嘅紅豆同抹茶好夾,下面嘅餅底牛油味好重,雖然係硬嘅但係餅底唔會太厚💚
拿破崙,呢個果然係Rosewood嘅招牌菜,呢個拿破崙真係超級好食😋我認為中間嘅嗰個cream好友咖啡/奶茶加雲呢拿咁嘅吉士味,餅皮脆脆
檸檬馬卡龍🍋,好酸好酸,唔係太甜杏仁味好重,正常馬卡龍口感冇乜特別😉
草莓忌廉蛋糕🎂,好普通,啲cream好啖,就好似普通嘅草莓忌廉蛋糕咁
朱古力三兄弟,呢三粒圓形嘅朱古力,入邊有一粒榛子果仁,一食落口脆卜卜,感覺好特別
朱古力香蕉撻,香蕉味適中唔會蓋過朱古力嘅味,上面嘅朱古力漿有少少酒嘅味道,有一種甜而不膩嘅感覺
朱古力忌廉泡芙,中間嘅朱古力cream入邊有少少脆米,口感豐富,呢個睇賣相好甜但係食落去偏苦,有少少意想不到的感覺
牛奶朱古力碎塊,好少牛奶朱古力係唔甜,做得幾好唔會令人覺得太膩,中間有說嘅花生、果仁,
朱古力黑森林蛋糕,上面有偏苦嘅朱古力碎,中間有Cream同酒心嘅餡料,雖然佢賣相好普通好似街邊檔口嘅黑森林蛋糕,不過總括來講我覺得朱古力嘅食物佢係算最好食。酒心同埋朱古力嘅比例平衡,調校得非常之好。
雜果杯入邊有士多啤梨紅莓黑莓藍莓,我覺得佢本身入邊嘅水果偏酸,所以有點果醬一齊食,咁樣就會冇咁酸。🍓
之後一個紅莓嘅果凍杯,呢個果凍杯個口感同味道好奇怪🥶好似有少少豆奶加維他奶嘅味道,而佢嘅口感係唔似啫喱亦都唔似果凍,偏硬,好似魚膠粉落得太多嘅感覺。🤮
水果軟心朱古力、茉莉花香朱古力、酒心朱古力,呢三粒朱古力都比我想像中好食唔會好甜中間仲會有唔同嘅味👍🏻
杏脯朱古力塊,太甜了,食完之後起晒痰🤮
芒果椰汁杯,一個好似食緊芒果糯米飯咁兩個字講晒!好味😋
評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️