2007-12-10 9 views
冬天到, 最佳與良朋共聚的晚飯方式, 莫過於一起去"打邊爐". 公司在灣仔, 為了方便太家, 亦以經濟為原則, 我們選擇了最近又最便宜, 而且剛剛由幸福樓轉手的富臨海鮮酒家"打邊爐". 宣傳單上寫- 晚上任飲任食, 都係每位68元(只限2小時). 價錢雖然超價, 但食到一肚氣.我們一行四人在12月7日晚上6:30到達酒家, 叫了一個清湯+沙爹湯底及接近10樣食物, 落單時約6:50分. 等了大約10分鐘後, 湯底到了, 好香啊!! 所以眾人都熱切期待食物的到來. 與朋友談天說地一番後, 時間已經到了7:15分, 我們都很奇怪為何還沒有食物, 於是叫侍應跟單. 又再等了15分鐘, 到7:30了, 丁點兒食物還沒有來, 我們又再次要求跟單, 亦要求部長加長我們進食時間. 等..等..等.. 等到7:45分, 終於有食物啦.. 可惜, 煲內的水已蒸發得七七八八, 要找人加水先可以放食物. 唉..放食物時, 先發現order 的丸類, 什麼四寶丸之類的都沒有. 心想, 可能是太忙, 忙中'流'單都唔出奇, 所以那都不要緊了, 食其他的東西吧. 我們第一輪叫了肥牛, 生蠔, 金菰, 羊肉

放食物時, 先發現order 的丸類, 什麼四寶丸之類的
都沒有. 心想, 可能是太忙, 忙中'流'單都唔出奇, 所以那都不要緊了, 食其他的東西吧. 我們第一輪叫了肥牛, 生蠔, 金菰, 羊肉片, 膳片, 菜及'付'竹等. 肥牛普通, 生蠔好大隻, 羊肉片比較"蘇", 膳片好脆, 其他的都ok.

因為任飲任食, 我們亦叫了竹庶水及啤酒, 可惜每次都要狂追單先有. 竹庶水重離譜, 叫了幾次都無到, 又話幫我地追, 最後追了兩次之後, 個侍應生話: "竹庶水賣完好耐啦, 無人話俾你地知mei?" 嘩, 有早知, 無乞兒啦, 你唔講, 我地做客人又點會知? 知道就更加唔會order 及追單啦, 真係俾佢地激死!

其真呢度除了服務態度比較差, 環境比較噪吵, 地方有點兒污垢之外, 食物水準還可以接受. 首先超級生蠔是我的至愛, 膳片及鯇魚片都好脆, 水餃, 雲吞都好生鮮, 全人手精製. 仲有, 最值得推介的是"竹筒糯米飯", 好好味, 一食難忘, 不過, 食完唔可以再食其他野, 所以試小小好啦! 以68元+ 12元湯底+ 12元醬油+ ?? 茶錢, 埋單每人一百元黎計, 都算好抵, 因為除左食, 仲有啤酒, 竹庶水(雖然一早賣晒)及酸梅湯任飲, 都可以話好抵. OK la!