2024-06-21 51 views
呢排天氣又熱又焗,放工得別想食越南嘢,俾我搵到呢間好多街坊推介嘅越南餐廳,位置在舊區,附近比較多車房,所以感覺比較隱蔽。餐廳環境和氣氛都幾舒服,背景音樂都幾有越南風格,朋友留意到有周杰倫音樂做背背景音樂🤭🍗 蒜蓉牛油香茅雞中翼(HK$68/4隻).雞翼面頭放咗超多炸蒜粒,配搭埋超薄脆的雞皮,雞肉嫩滑多汁,也滿滿蒜香和牛油味.我哋一致認為這是今餐的最愛🫶🏼🥙 越南老街小食拼盆 (HK$138).一份拼盆可以食到6款小食,正是滿足樣樣都想食嘅我哋😁.春卷 — 薄薄的脆皮包住超多餡料,味道很好👍🏼.雞串和牛串 — 各2串,燒得美味,只點些少沙茶醬就好正啦~.素菜米紙卷 — 睇見已經爆多料,配搭店家新鮮自製嘅秘製魚露,特別清新美味😋.柚子沙律 — 酸酸甜甜,醒胃又可以解除炸物嘅膩🥬 馬拉盞炒翡翠苗 (HK$58).第一次食呢個組合,翡翠苗口感清脆,多汁,不過感覺不夾馬拉盞醬,下次食配通菜苗好似夾啲🍋🍹 青檸荔枝梳打 (HK$38)🌹🍹 玫瑰荔枝梳打 (HK$38).2杯嘅味道調教得很好飲.我嗰杯仲有埋一片青檸㗎,玫瑰嗰杯就粉紅色,好靚呀!

🍗 蒜蓉牛油香茅雞中翼(HK$68/4隻)
.我哋一致認為這是今餐的最愛🫶🏼

蒜蓉牛油香茅雞中翼

🥙 越南老街小食拼盆 (HK$138)
.一份拼盆可以食到6款小食,正是滿足樣樣都想食嘅我哋😁
.春卷 — 薄薄的脆皮包住超多餡料,味道很好👍🏼
.柚子沙律 — 酸酸甜甜,醒胃又可以解除炸物嘅膩

越南老街小食拼盆

自家製魚露

🥬 馬拉盞炒翡翠苗 (HK$58)

馬拉盞炒翡翠苗

🍋🍹 青檸荔枝梳打 (HK$38)
🌹🍹 玫瑰荔枝梳打 (HK$38)
.2杯嘅味道調教得很好飲
.我嗰杯仲有埋一片青檸㗎,玫瑰嗰杯就粉紅色,好靚呀!

青檸荔枝梳打  &  玫瑰荔枝梳打

青檸荔枝梳打