一家 ⛔將一家的溫暖帶給大家的初心🏠講起玩味新潮,可能第一樣都會諗起西餐,中菜餐館總係會俾人一種刻板啲嘅形象📺位於新樓盤樓下商場嘅新派滬菜餐廳,冇乜茶樓嘅感覺,反而主打復古懷舊風🎞 白綠色嘅格仔地磚、木枱木櫈木櫃、暖水壺同三葉風扇嘅裝飾,更添老香港嘅氣息,令人感覺置身五、六十年代嘅家一樣🛋🚪香辣炸茄子 🍆其實好怕茄子軟爛嘅口感🤣 但薄薄嘅粉漿令切成幼絲嘅茄子口感更脆口💢 賣相好似上海招牌前菜脆鱔👀 先甜後微辣嘅味道中和左油炸嘅油膩感,反而好開胃🤓樟茶鴨(半隻) 🦆半隻鴨伴以5件荷葉餅🪷 第一啖食落去有啲似德國鹹豬手😂 不過多一分樟木同茶葉嘅獨特香味🪵 配埋餐廳自家製嘅秘製醬汁,味道更昇華✨ 由於工序繁多,要先薰後蒸再油炸,所以都唔係好多餐廳有賣😋前者色澤金紅,口感酥香,外皮鬆脆,鴨肉柔軟可口,味道濃厚,兩者係視覺同味覺嘅對比都好強烈‼️菜肉鍋貼🥟正所謂「無餃子不成宴」,食上海菜又點可以唔嗌鍋貼呢😎 喺屋企從來只會烚餃子,因為每次煎都係外皮燶但係個餡又未熟🥲 更何況係冰花煎餃!鍋貼皮底金黃香脆,一咬開就爆汁🤤 唔好太顧儀態咁一口一隻就最好🫢 蔬菜同豬肉嘅比例大概各佔一半🥬 感覺更健康,同時
一家 ⛔
將一家的溫暖帶給大家的初心🏠

香辣炸茄子 🍆

香辣炸茄子

樟茶鴨(半隻) 🦆

樟茶鴨(半隻)

菜肉鍋貼🥟

菜肉鍋貼

鍋貼皮底金黃香脆,一咬開就爆汁🤤 唔好太顧儀態咁一口一隻就最好🫢 蔬菜同豬肉嘅比例大概各佔一半🥬 感覺更健康,同時食多幾隻都唔洗怕好漏😌

平時去食上海菜,除左熱茶之外,飲品多數都係汽水豆漿,估唔到餐廳竟然提供呢啲特色手搖飲品🧋 仲要款式好多,奶蓋、果茶、汽水都有,款款都有個搞鬼名稱😂

四寶茶 🫖

晚市茶介每位$5,飲落味道甘甜,感覺幾養生,可以解油膩助消化😌

型格大叔 🍇
巨蜂|菠蘿|汽水

型格大叔

從飲品嘅顏色就知道係提子味為主💜 連提子肉都有,非常解渴💦

嬌滴滴侄女🥭
芒果芝士雲|茉莉茶

嬌滴滴侄女

芝士奶蓋第一啖飲落去好似食緊芒果布甸咁🍮 芝士雲同埋茶飲都有粒粒嘅芒草肉,見到係咁深黃色,就知道一定好甜🟨

雖然餐廳主打傳統中國菜式,但係食物飲品甚至裝修都係傳統中帶點創新,名乎其實嘅古典現代共融🪄
$215 (Dinner)
香辣炸茄子
樟茶鴨(半隻)