2023-04-26
🔸️AERA📍灣仔史釗域道6號地舖 收工食好啲,同朋友黎試下呢間新開簡約派fine dining 先🤭 自己只有一次食真。fine din 經驗,個時係法國,感受好正又好食,但食到有啲眼瞓係真🤣香港難得價錢公道同閨蜜體驗下都係件開心事。 呢間係每道菜都係由廚師介紹一下個菜式,材料,idea ,比我呢啲小食客有更多既知識 今次係由(二廚?)呀聰為我地介紹: 🗨 Amuse Bouche 餐前小食(三款) 個擺設走向木炭系既簡約風,食物就會係東西合壁既設計。分別有春捲,甘荀撻,蜂蜜吐司。沒有先後次序,但蜂蜜吐司係甜,建議放到最後食。春捲入面有椰絲,咸咸甜甜,激活味蕾。甘荀撻細細件,但都做到好精緻,酸酸地,幾開胃。最鍾意呢個吐司, 浸滿咗蜂蜜但又做到外脆內軟,on top有pecorino,唔會有強烈既味道但多份咸奶香,非常好味。 🗨 Starter 頭盤 - 驚喜奶凍 奶凍上面擺得靚靚既有魚子醬同小花,奶凍底藏有小青口,食落好特別既感覺,係咸甜版Panna cotta,個idea就似日式蒸雞蛋,味道非常討好! 🗨 Bread - 麵包呢個係我食過最好食既sourdough bread 🥹佢外
📍灣仔史釗域道6號地舖
今次係由(二廚?)呀聰為我地介紹:
🗨 Amuse Bouche 餐前小食(三款)
個擺設走向木炭系既簡約風,食物就會係東西合壁既設計。
🗨 Starter 頭盤 - 驚喜奶凍
🗨 Bread - 麵包
呢個係我食過最好食既sourdough bread 🥹佢外面係非常脆,有啲厚度,內面好有彈性同有一定既濕潤度。向侍應提問,佢地既麵包係每日新鮮做,全部自家發酵同烘焙, 每日要提前烘焙同比足夠時間去rest先做到甘既效果。 佢哋用辣根醬代替平時嘅牛油,辣根即係wasabi嘅替代啦,醬味調教岩岩好,食落唔會好攻鼻。 好希望佢哋可以出自家烘焙嘅麵包,一定買爆佢😄
🗨 2nd Starter - 意大利雲吞
平時食開既Tortellini一般都配比較杰既汁,不過佢地安排即場斟熱湯,有儀式感。
個湯係牛肝菌湯,非常香既菇菌味,雲吞皮都做到煙韌呢。
🗨 3rd Starter - 香烤雞脾
賣相有啲沖擊, 但滿足到徒手拎起食雞髀嘅感覺🤭 雞髀燒到油脂冇曬, 再搽上麥芽糖燒至脆皮, 肉嫩多汁。 為咗解除油膩感,餐廳配上一杯檸檬汁,非常貼心!
🗨 4th Starter - 椰菜冚海膽配馬友
馬友平時知道用黎做咸魚,今次係香煎配上海膽同椰菜,每樣材料都有不同既口感,不錯~
🗨 Main - 主菜 (share)
乳鴿肉 - 乳鴿味濃,旁邊都有乳鴿脾仔,on top 有南瓜蓉同nuts
🗨 Main - 主菜 (share)
A3 和牛西冷配松露片及米餅 - 食落唔係成口油既感覺,有啲似封乾肉,但夠淋身,配上松露片,米餅同醬汁增加口感,但我鍾意分開食🤭
之後由待應介紹甜品:
🗨 Pre-dessert 前甜點 - 冰凍藍莓雪芭茶
雪芭配茶好清新,幫個口腔清一清佢先。佢地用既茶做Kombucha 康普茶,睇下啲資料先知係紅爆既健康茶(減肥?!)我都幾鍾意食酸味味既味道,仲零負擔,一流!
🗨 Dessert 甜點 - 泡泡脆雪糕
唔好睇個樣平平無奇,佢個泡泡下面,藏左脆脆同雪糕,又係有驚喜,奶茶雪糕好好食😌😌
🗨 Petit Four 小糕點
最後既甜點,分別有Madeleine mini cake,外脆內軟,微甜;脆身棉花糖;意大利青瓜,非常甜,係糖冬瓜啲friend;馬來西亞糕點,有啲似綠豆餅。
總體感覺唔錯,我地無叫wine 但侍應都留意住我地既需要斟水, 亦都有足夠空間畀我哋去傾計,服務唔錯。
加埋一大約$1300一位,其實傾計食飯一流!見臨走時見到餐廳外面貼左lunch menu ,價位係$178-336,可以淺嘗一下~