2024-10-01
老厝邊今次要介紹喺荃灣一間台灣菜餐廳叫「老厝邊」,呢間台灣菜餐廳喺荃灣大壩街,近荃灣廣場對面街,餐廳門口有一級,輪椅人士如果要入去食野就要自備斜板,入到去店員好熱心地招呼我,我有幾鍾意佢哋嘅制服,衫背後寫著「那簡單卻又幸福的味道」,店員好樂意地比我影去背後制服相,無少少怕醜嘅感覺!餐廳入面都幾大,入面有兩層,我就坐喺第一層近門口位置,裝修好簡單,坐得又舒服,食物質素又ok,唔錯!1.炸雞排沙茶麵$62(10/10)呢個炸雞扒沙茶麵個炸雞扒非常香脆,炸粉唔會好厚,肉質非常嫩滑,原塊雞扒拎去炸,炸得嚟又保留到肉汁唔乾,炸完仲好細心去剪開四舊比食客食,沙茶湯底算濃,麵嘅份量都好多,超正!2.嫩雞沙茶麵$56(9/10)呢個嫩雞沙茶麵個雞肉冇炸雞扒個肉質咁嫩,拎上枱時以為係午餐肉,嫩雞塊一共大約有6塊,沙茶湯底算濃,麵嘅份量都好多,唔錯!3.塔香鹽酥雞$40(8/10)鹽酥雞炸得好脆,咬落有少少硬,無炸雞扒咁嫩滑,不過食落有九層塔香,一共大約有10舊,唔錯!4.凍椰果蜂蜜檸檬$24(9/10)呢杯凍椰果蜂蜜檸檬酸酸地又微甜,夏天飲落幾解渴,杯底有大量椰果,咬落好有口感,正!4.麥香奶茶$24(
1.炸雞排沙茶麵$62(10/10)
2.嫩雞沙茶麵$56(9/10)
3.塔香鹽酥雞$40(8/10)
4.凍椰果蜂蜜檸檬$24(9/10)
4.麥香奶茶$24(9/10)
麥香奶茶都幾滑,不過我無揀少甜,我覺得甜咗少少,大家如果飲麥香奶茶記得要揀少甜啦!
2人總共價錢$210
個人口味總評分:9/10
@laocuobian.hk
地址:荃灣大壩街25號地舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#老厝邊 #台灣菜餐廳 #台灣菜 #荃灣好去處 #荃灣美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong