2019-02-12 467 views
一行三人有兩個全素,故此試下這家vegan。去到樓下已覺得好特別,入大厦的感覺是好簡約的石屎牆,沿路行樓梯上有清晰指示,一邊行一邊在想究竟上到去會係點呢?一入到餐廳已有好的空間感,一般餐廳會為左做多啲生意啲枱排得好密下,呢度入口已有一大個空間完全無擺枱,而枱的size算是大張的,樓底亦高,坐的感覺好舒服,背景音樂聲量又足以聽到得來不會影響傾計。燈光亦恰到好處,不會過光或過暗,可清楚睇到餐牌同食物,所以未食嘢甚至未點嘢已好有好感。😊😊食物和飲品甜品方面都有好多選擇。我們三個人叫了兩個前菜share,每人再叫了一個主菜,叫了兩杯飲品同一個甜品。結果平均每人$250,以食物質素、地點、環境等來計,性價比十分高。👍😊兩個前菜outine (薯條加芝士同vegan汁) $68 👍😋份量比預期大碟,芝士亦足,好多時其他餐廳的芝士薯條可能食左面一堆薯條後,剩下的一大碟薯條就無晒芝士,呢度芝士量好好多,個vegan gravy汁我建議好似我地咁叫另上,一來不會整淋啲薯條,又唔會整污糟隻手 (如果用手食),最重要係我覺得無個汁好味啲。推介👍😋 (除左個汁)Cauliflower Cake 係餐廳Sign

兩個前菜:
Poutine (薯條加芝士同vegan汁) $68 👍😋

Cauliflower Cake 係餐廳Signature的菜 $98👍😋
有三件配以青芒果、蕃茄、香草沙律,每件係椰菜花、薯蓉、杏仁蓉。我覺得非常好味。推介。😋😊

兩個飲品:

Green Power Juice $68 不推介❌
有少少似果汁舖啲五青汁,有青蘋果、西芹、青瓜、青椒、苦瓜), 味道主要係青蘋果的甜味,其他材料如西芹苦瓜的味道不太出,好細杯,$68我覺得唔值。不推介❌

Lime Soda $48 ✅
青檸汁加chia seed,賣相好,亦大杯啲,如果叫飲品,呢個好少少。

三個主菜:

Figs Salad 無花果沙律 $118 👍👍😋😋 超推介
十分清新,味道好refreshing,一入口已經好中意,賣相好多色,份量大夠飽肚。全餐我最中意係呢碟。👍😋

Rainbow Salad $108 🆗
故名思義就係好似彩虹咁不同顏色的蔬果排成一行行,同樣份量好足,相對之下我比較喜歡Figs Salad,呢個彩虹沙律被比下去了,我覺得視覺效果好好,味道屬一般沙律。🆗不會特別推介。

Bakes Portobello Mushroom $128 😋👍
有兩個焗Portobello Mushroom,菇面是walnut核桃碎,另配兩件蘋果瑞士薯餅 Apple rosti,菇面的配料好味,瑞士薯餅有少少硬,我自己就幾中意,一般人可能覺得比較硬,都會推介👍😋

甜品:
Rice Pudding $55 超推介👍👍😋😋
有三件芒果面下面有白色汁同飯,好好唔太甜,味道同感覺有啲似芒果糯米,而又更勝一籌,啲飯無糯米咁煙韌,我自己中意糯米,呢個一般人會覺得無咁漏。最特別係加左好香嘅檸檬草lemongrass, 仲有幾粒熱情果passion fruit,呢個酸配埋芒果的甜就啱啱是,超讚同超推介,好特別又好味。👍👍😋😋

走時出門口就見到Pursuit of Peace,借佢呢句祝大家都有內在平安🙏🙏😊😊
Lime  soda
Rainbow  Salad
Baked  Portobello  Mushroom
Rice  Pudding
2019-02-10
$250 (Dinner)
Celebration
Fig  Salad無花果沙律
Rainbow  Salad
Baked  Portobello  Mushroom
Rice  Pudding
  • Poutine  (芝士薯條vegan  gravy)
  • Figs  Salad