2015-01-21 3439 views
2015年1月19日朋友今日返黎九龍城同我食LUNCH,咁就去昌發食碗泰國湯麵啦^^記得第一次黎食就係喺另一位朋友極力推介之下黎食嘅。佢話呢間嘅豬手麵係非一般好食,而我又好鍾意呢啲肥嘟嘟同膠質特別豐富嘅物體,咁我冇可能唔試下嫁嘛。我仲記得第一次食嘅係豬手撈麵......話說回來,今次我食左豬手湯麵,而麵有兩種可以揀,一係河粉,一係金邊粉。因個人喜好,我揀左幼細滑嫩的金邊粉^^碗麵到啦!熱辣辣!雖然係豬手,但d湯一d都唔肥。索哂湯的金邊粉上面鋪左軟滑入味的豬手肉同皮,真係好吸引^^ 飲淡湯,感覺上冇味精,未飲之前以為會好濃味,但係事實相反,個湯幾清,唔花巧,係一種家常味道。朋友話呢d係泰國的鹵水汁,如果係真的話,咁同我地食開的味道真係完全唔同,味道簡簡單單,唔咸,飲完都好舒服,我覺得有d似肉骨茶(?) 價錢平實,餐牌上有好多選擇,唔食麵又可以揀飯,小食、沙律、煎炒野都有。唉呀呀~~~我又要搵日食多一次先 ^^
2015年1月19日

豬手湯金邊粉

2015-01-19
$38 (Lunch)