2025-01-21
有返啲米芝蓮,環境真係冇得彈,裝修得典雅又有格調,燈光柔和,氣氛一流,感覺好似置身喺美食嘅殿堂。先講講嗰道牛肉啦,望住碟上嘅兩舊牛肉,好似兩粒閃亮嘅寶石咁。牛肉煎得恰到好處,外層微微焦香,好似著咗件靚靚嘅棕色外套,裡面嘅肉質嫩滑多汁,一咬落去,肉汁即刻爆晒出嚟,滲透住濃郁嘅肉香,頂頭嘅蘋果粒帶嚟咗少少嘅清甜,中和咗肉嘅油膩感,真係絕配!同普通茶餐廳嘅牛扒相比,呢度嘅牛肉質素明顯高幾個檔次,無論係肉嘅選材定係烹調嘅火候,都係專業級數。不過呢,份量有少少細,對於大胃王嚟講可能唔夠喉。再嚟睇下嗰個炸物,金黃酥脆嘅外皮,好似披咗層閃亮嘅黃金甲,裡面包住嘅餡料口感豐富,外脆內軟,脆口聲音都好誘人。同外國嘅炸薯條相比,呢個炸物嘅層次感更強,唔單單係得個脆字,裡面嘅餡料仲帶有獨特嘅風味,真係令人驚喜。仲有嗰條魚,魚肉鮮嫩無比,好似豆腐花一樣滑溜,表面煎得微微金黃,帶住陣陣嘅焦香。底下嘅配菜好似一個神秘嘅寶座,承托住魚肉嘅鮮美。同日本嘅刺身相比,雖然少咗一份原始嘅鮮味,但呢種烹調方式令魚肉嘅口感更加豐富,多咗一份溫暖嘅感覺。講到龍蝦,蒜蓉鋪滿晒成條龍蝦,蒜香撲鼻而來,龍蝦肉彈牙爽口,吸收咗蒜蓉嘅香味,
講到龍蝦,蒜蓉鋪滿晒成條龍蝦,蒜香撲鼻而來,龍蝦肉彈牙爽口,吸收咗蒜蓉嘅香味,每一啖都係滿滿嘅幸福感。不過蒜蓉有少少偏鹹,搶咗少少龍蝦嘅鮮味。同平時大排檔嘅蒜蓉蒸龍蝦相比,呢度嘅龍蝦肉質更加新鮮,處理得更加乾淨,但價錢方面就相對貴咗少少。
最後講講個燒鴨,燒鴨皮脆肉嫩,油光閃閃,好似塊閃亮嘅紅寶石。皮下嘅脂肪烤得啱啱好,入口即化,鴨肉嘅味道濃郁,滲透住傳統嘅燒味香氣。細細個嘅時候,屋企人成日會買燒鴨返嚟加餸,一家人圍住一齊食,好溫馨。而家喺呢間餐廳食到咁正嘅燒鴨,好似返番去童年嘅美好時光,真係令人回味無窮。
總體嚟講,呢間餐廳嘅出品真係唔錯,食材新鮮,烹調精細,雖然有少少小瑕疵,但係瑕不掩瑜,絕對值得一試!
咁當然米芝蓮嚟講,佢都仲可以做得再好好多